Dupla annyi szén-dioxidot termel az emberek leggazdagabb 1 százaléka, mint a legszegényebb 50 százaléka együttvéve. Ezt egy brit kutatás állapította meg, a konklúzió szerint a túlfogyasztás csökkentését a vagyonosoknak kellene elkezdeniük.

A kutatást a Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság készítette, a vizsgálat célja alapvetően az volt, hogy miként lehet a leghatékonyabban fokozni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket. Ebből az derült ki, hogy az úgynevezett „szennyező elit” 1990-2015 között 37 százalékban járult hozzá a károsanyag kibocsátás növekedéséhez. A fogalom egyébként az emberiség leggazdagabb öt százalékát takarja.

A jelentés vezető szerzője, a Sussexi Egyetemen dolgozó Peter Newell a BBC-nek elmondta, hogy támogatja a technológiai fejlődést, de ez sajnos nem elég. A hatékonyabb termékek, vagy éppen a „szennyező elit” körében egyre gyakoribb faültetések ugyan jó PR-fogások, de szükség van az életmód radikális megváltoztatására is. Newell szerint pedig ebben élen kell járnia a gazdagabb rétegnek.

„Ezek az emberek repülnek a legtöbbet, vezetik a legnagyobb autókat és élnek a legnagyobb otthonokban, amelyeknek a fűtése nem okoz problémát számukra, ezért nem is aggódnak amiatt, hogy megfelelően szigetelt-e az otthonuk vagy sem. Ők azok az emberek, akik igazán megengedhetnék maguknak a jó hőszigetelést és a napelemek használatát, ha akarnák” – nyilatkozta a kutató.

Newell ugyan elismeri a „szennyező elit” törekvéseit, de szerinte példát kéne mutatni a szegényebb társadalmi rétegek számára is. A kevesebb fogyasztás könnyen elérhető például kevesebb repüléssel vagy a napelemek használatával. A bizottság jelentése szerint ilyen ütemben nem lehet megvalósítani a párizsi klímaegyezményt. Ahhoz, hogy a célkitűzéseket teljesíteni tudjuk, ahhoz bizony jelentős életmódbeli váltás szükséges. Ezt pedig azok könnyebben tudják megvalósítani, akik megengedhetik maguknak, hogy átalakítsák az életüket. A kevesebb fogyasztással példát mutathatnának a gazdagok, miközben tevékenyen hozzájárulhatnának a klímaváltozás csökkentéséhez is.

Forrás: Greenfo