Pécs fejlesztési elképzeléseivel összhangban az élhető város kialakítását célzó projektekkel pályázik az Európai Unió Helyreállítási Alapjára a pécsi önkormányzat – derült ki a városvezetés hétfői közleményéből. A kormány elé kerülő pécsi javaslatcsomag egy önálló Nemzeti Bérlakás-program létrehozását is tartalmazza.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozása miatt az EU vissza nem térítendő támogatást és kedvező fejlesztési hitelt biztosít a tagországok számára. Magyarország a Helyreállítási Alapból nagyjából 5900 milliárd forintnyi fejlesztési forráshoz juthat, erre szeretne pályázni Pécs is.

A közlemény kitér arra, hogy a pécsi szakemberek egy saját fejlesztési célt is kidolgoztak, ez lenne a Nemzeti Bérlakás-program. „A szociális városrehabilitációt célzó terveinkkel összhangban egy, akár nemzetgazdasági szinten is jelentős fejlesztési cél kialakítására tettünk javaslatot. Meggyőződésünk, hogy egy bérlakás-program végrehajtásával sok szereplő gyarapodna. A meglévő bérlakások felújítása, illetve újak építése felpörgetné az építőipart, ezzel jelentős helyi és nemzeti adóbevételek keletkeznének. Az önkormányzatok lehetőséget kapnának arra, hogy leromlott állagú bérlakás-állományukat rendbe tegyék, a helyi fiatalok pedig minőségi bérlakásokhoz juthatnának, amivel a városban maradásra lehetne ösztönözni őket. Azt szeretnénk, ha a kormány befogadná a javaslatot, és a program tesztelését Pécsett végezhetnénk el” – idézi a sajtóközlemény Ruzsa Csabát, Pécs gazdaságért felelős alpolgármesterét.

A pécsi önkormányzat által kidolgozott javaslatcsomag a Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv meglévő fejlesztési irányaival összhangban tartalmaz számos projektet. Ilyen a különböző intézmények (óvodák, iskolák, rendelők) felújítása, 50 darab elektromos busz beszerzése, vagy éppen az elektromos autók városi töltőállomásainak fejlesztése. De a pécsi önkormányzat azt is vállalná, hogy a városi cégek autóflottáját elektromos autókra cserélné.

A tervek között szerepel több olyan okos megoldás is, amelyek segítségével modernebbé tennék Pécset. A közlekedés területén az okosparkolás kiterjesztése mellett létrehoznának egy városi forgalomirányító okosrendszert, amely valós forgalmi adatok alapján biztosítaná a folyamatos haladást.

A hulladékkezelési rendszerben is javítanák a hatékonyságot. A Helyreállítási Alapból okos hulladéktároló edények beszerzésére és a szállítójárművek okosítására is szeretnének forrást szerezni az önkormányzatnál. Ezekkel a megoldásokkal még inkább optimalizálható lenne az edények ürítése és a hulladékszállítás.

Összehangolt fejlesztés eredményeként a Kökényi Regionális Hulladékkezelő Központot bevonnák a folyamatokba. A biológiailag lebomló anyagokból biogázt készítenének, aminek felhasználásával elektromos áramot lehetne termelni. A tervek szerint a központ képes lenne saját ellátását biztosítani ebből a forrásból.

Ahogy az EU 2021-27-es fejlesztési ciklusának pályázatainál, úgy a Helyreállítási Alap esetében is az a fontos számunkra, hogy a meglévő fejlesztési elképzeléseinkhez találjunk megfelelő forrást. Az élhető, fenntartható és zöld város kialakítását céloztuk meg, ezért az erre vonatkozó terveinket szerepeltetjük a javaslatok között. Azt szeretnénk, ha a sikeres pályázatok eredményeként Pécs megerősödve jönne ki a koronavírus-járvány okozta sokkból” – összegzett Ruzsa Csaba. Azt is elmondta, hogy április végéig lehet elküldeni a kormánynak a javaslatokat, addig pedig egy online konzultáción vitatnák meg a pécsi képviselőkkel csomagot.

Forrás: Szabad Pécs