20-25 százalékos áremelkedés várható a húspiacon, a Baromfi  Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra lehet számítani – számolt be az ATV Híradója.

Az ok a takarmány drasztikus, 30 százalékos drágulása, ráadásul a pandémia is megviselte az ipart. A csirkemell jelenleg 1100-1500 forint körül mozog, azonban nem kizárt, hogy a drágulás után a 2,000 forintot is elérheti a csirkemell kilónkénti ára. A csirkecomb ára 700-ról 900 forintra nőhet, a sertésköröm kilója akár 800 forintra is felmehet, a jelenleg 1700 forintos sertés karaj pedig 2000 forint fölé mehet, akár 2200-at is elérheti.

Komoly mértékű lesz az infláció, amit szokás a „szegények adójának” is nevezni. A legalsó jövedelmi csoportba (decilis) tartozók akár 20-40 százalékkal magasabb inflációt tapasztalhattak az elmúlt években, mint a legjobb helyzetben lévők – olvasható Hosszú Zsuzsanna tanulmányában, ami az MNB Szemle egy régebbi, 2011-es számában jelent meg. Vagyis az átlagos fogyasztóár-emelkedésen belül akár 1-3,5 százalékos eltérés is lehet abban, hogy a két szélső csoport mekkora inflációt érzékelt.

„Ez megerősíti, hogy a magasabb infláció a legszegényebb rétegeket sújtja a leginkább. Sőt minél magasabb az infláció, a különbségek  annál jelentősebbek a decilisek között, alacsonyabb infláció esetében az eltérés a két szélső decilis között csak 1-1,5 százalékpont volt, míg ez a mutató magas inflációjú években 2−3,5 százalékpont is lehet” – olvasható a tanulmányban.