Négy egyetemi város környékén élők kapnak ma SMS-t, akik regisztrálhatnak oltási időpontért a jövő hét elejére. Debrecen, Szeged, Budapest és Pécs a négy település, ahol a kormány kísérleti jelleggel tesztel egy internetes foglalási rendszert. 70 ezer ember fog SMS-t kapni, nekik holnapig, tehát csütörtök délután négy óráig van idejük regisztrálni a megadott honlapon keresztül.

György István, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy az SMS tartalmazni fogja a honlapcímet és a kódot, amivel jelentkezni lehet. Ezt csak az tudja használni majd, aki megkapta az üzenetet. A foglalási rendszer kétnapos kísérleti fázisa után csütörtökön fogják értékelni az eredményeket, ha beválik, akkor minden kórházban alkalmazni fogják az online időpontfoglalást.

György István államtitkár arról is beszélt, hogy az idősek 90 százalékát már beoltották, az eddig regisztrált idősekből pedig már csak néhány tízezren maradtak, őket akut betegség miatt nem tudták beoltani.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a járvány harmadik hulláma tetőzött, de az adatok terén elhúzódó csökkenés lesz tapasztalható. Ennek oka az, hogy az országban széles körben elterjedt brit mutáns elkapása során hosszabb kórházi ellátásra szorulnak a betegek. Müller arra is kitért, hogy az oltakozási kedv egyre jobban növekszik, külön kiemelte a fiatalabb korosztály kedvező arányait. A tiszti főorvos ismét kiemelte, hogy mind az öt, rendelkezésre álló vakcina megfelel a WHO követelményeinek.

Forrás: Index