A Greendependent Intézet és a Daikin Hungary Kft.  felhívásában olyan közösségek jelentkezését várta, akik szeretnék a karbon-lábnyomukat kiszámolni és megismerni. A felhívást a Pécsimami nyerte, akik családok jelentkezését várják a programban való részvételre.

A  Daikin nagy hangsúlyt fektet saját károsanyag-kibocsátásának csökkentésére, ugyanakkor igyekszik segíteni is az ügyfeleit környezettudatos épületgépészeti megoldásokkal. A Daikin ezért állt a Greendependent Intézet felhívása mellé.

GreenDependent Intézet a fenntartható életformát és a fogyasztási szokásokat kutatja, azokat igyekszik formálni, különös tekintettel a lakosságra. Az intézet számos nemzetközi projektben vesz részt, a lakosság bevonásával igyekszik az energiamegtakarításra és az életmódváltásra felhívni a figyelmet. Az elmúlt időszakban egyre inkább elterjedt rendezvényeiken a karbon-lábnyom számítás és annak kapcsán faültetések.

De mi is az a karbon-lábnyom? A karbonlábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Megismerésével megtudhatjuk a klímaváltozáshoz történő személyes hozzájárulásunkat. Minél nagyobb ez a karbonlábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért személyes hatásunk. Ennek segítségével megtudhatjuk azt is, hogy melyek azok a területek, ahol mi is csökkenteni tudjuk a kibocsátásunkat.

A jó hír, hogy az egész országra kiterjedő pályázatot a Pécsimami nyerte el! Az oldal beszámolója szerint ez egy fantasztikus lehetőség, hogy a közösségen keresztül minden jelentkező család és helyi csoport személyre szabott jelentést kaphasson háztartásának karbon-lábnyomáról. Útmutatást és hasznos tanácsokat is adnak majd a programon keresztül arra, hogy miben és hogyan lehet változtatni életmódunkon úgy, hogy az vállalható is legyen a szereplőknek.

A Pécsimami 20 család jelentkezését várja, akik a fentiek mellett egy-egy őshonos gyümölcsfa tulajdonosai is lesznek. Ezeket egy családi program keretében együtt ültethetitek el, sőt, még el is lehet nevezni a fákat. Azonban arra is van lehetőség, hogy minden család a saját kertjében ültethesse el a fáját.

A jelentkezési határidő 2021. április 27., addig várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, amire ezen az oldalon van lehetőség. Olyan családok jelentkezését várják, akik 2020 során nem költöztek és rendelkeznek pontos energiafogyasztási adatokkal. Az is fontos, hogy a jelentkezőknek vállalniuk kell, hogy májusban egy másfél órás workshopon is részt vesznek. További információkat a Pécsimami oldalán találhattok!

Forrás: Pécsimami

Fotó: Kiss Péter (D1 Fotóstúdió)