Stílusos módon éppen az Újpest elleni derbin biztosította be 32. bajnoki címét a Ferencváros labdarúgó-csapata. A lilák elleni rendkívül sima 3-0-s győzelemmel zsinórban harmadjára lett bajnok a Fradi. Erre legutóbb 1926-28 között volt képes a rekordbajnok, kimondható tehát, hogy történelmi távlatokban is megállja a helyét a jelenlegi csapat.

Az állami pénzből rendesen felpumpált magyar futball zászlóshajója lett a Kubatov Gábor vezette Ferencváros. A Fidesz pártigazgatója 10 éve vette át a csapat irányítását, de az első évek nem hoztak átütő sikereket. A magyar futball NER-korszakának első bajnoki aranya Thomas Dollhoz köthető, akivel 2016-ban 19 pontot vertek a Fehérvárra. 2018-ban aztán Doll távozott, kimondottan azért, mert a nemzetközi porondon nem sikerült venni az akadályokat.

Jött Szerhij Rebrov és vele a kiemelkedő sikerek is: zsinórban három bajnoki arany mellett egy Európa Liga és egy Bajnokok Ligája csoportkör is összejött. Rebrov érdemei elévülhetetlenek a Fradi szintlépésében, de ki kell emelni a szintén 2018-ban érkezett Hajnal Tamást is, aki sportigazgatóként elsősorban az igazolásokért felel.

Ez utóbbi annyira jól sikerült, hogy egyre több minőségi játékos érkezik a zöldekhez. Tocmac Nguen és Myrto Uzuni például mindketten nagyon beváltak, de lehetne említeni Bolit vagy Laidounit is az elmúlt időszakból. Ehhez persze jó fizetés kell, amit az állami hátszél biztosít is, de a csoportkörös szereplések miatt az UEFA is szépen tömi a csapat zsebét. A 24.hu kimutatása szerint 2018-ban még 5 milliárd volt a Fradi éves bevétele, ez 2020-ra éppen a duplájára nőtt.

A fő titok persze maga az edző. A szigorú Rebrov pedig kétségtelenül maga mellé állította a játékosokat, de a szurkolókat is. A nyár talán legfontosabb kérdése éppen az, hogy sikerül-e megtartani az ukránt a kispadon. Egyre több pletyka lát napvilágot arról, hogy Rebrov új kihívásokra vágyik, igaz, egy év még hátravan a szerződéséből. Ha ő távozik, akkor rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek Hajnalék, hiszen Doll példája bizonyítja: nem biztos, hogy sikerül belenyúlni a tutiba.

A Ferencváros jelenleg kétségtelenül kiemelkedik a mezőnyből, bár a fantasztikus őszt nem követte hasonló tavasz. Ugyan az egész évben csak egy veresége van eddig a zöldeknek, a szezon második felében már egyre több pontot hullajtottak el. Ennek persze oka lehet a motiváció hiánya is, hiszen amíg ősszel három fronton is helyt állt a csapat, erre tavasszal már nem volt szükség. A BL-ből és a kupából is kiestek, a bajnokságban viszont a Vidi botladozott, így gyakorlatilag kihívó nélkül maradtak.

A sima bajnoki cím és Rebrov jövője mellett persze fontos téma az is, hogy mindebből mit nyer maga a magyar labdarúgás. A hírnév elsősorban a Fradié, ahol mutatóba játszanak csak magyarok, akik amúgy sem a fiatalságot képviselik. A magyar futball összességében nem lesz jobb attól, hogy a külföldiekkel telepakolt Ferencváros bejut egy csoportkörbe. Ehhez tehetséges fiatalok kellenek, akik folyamatosan játéklehetőséget kapnak, majd külföldre igazolnak, ezzel pénzt is hozva a konyhára, miközben ők is fejlődhetnek. A Fradinál ki van mondva, hogy ez nem cél, pedig nem kell messzire menni a jó példáért. A horvát Dinamo Zagreb úgy hazája egyeduralkodó csapata, hogy közben folyamatosan termeli a jobbnál jobb játékosokat az európai futball elitjének. Ez egyelőre nem is téma a magyar foci csúcsragadozójánál.

Kép: Ferencvárosi Torna Club Facebook