A koronavírus – járvány idején, így tudunk fizikailag aktívak maradni V. rész

Sorozatom V. része, immáron egy újabb szabadidősport, amellyel el lehet ütni 1-2 órát a szabadban, fizikai aktivitásként. A méta egy régi magyar népi játék egyszerűsített változata, mely elsősorban a gyerekeknek szolgál szórakoztatás, és sportolási jelleggel. Ez egy magyar labdajáték, amelyet leginkább a Baseball-hoz lehet hasonlítani, hiszen igazából a méta, ennek a könnyített változata. Egy labdajáték, amelyet 2 db, 10-15 főből álló csapat játszik.

Története:

Mai formájában a várháborúk emlékét őrzi a méta. Eredetileg a városi iskolák és kollégiumok diákjainak volt a kedvelt játéka, amelyet idővel a vidéki települések ifjúsága is átvett, majd a későbbiekben falu népe őrizte, és tovább alakította a játékot.

Érdekesség:

A méta, több évszázad óta űzött játék, amiből nem következtethetünk vissza egy feltételezett alapformára. Vagyis az évek során, a játékszabályok sokat változtak, és a mai napig sok változata el is terjedt. Ezek alapján a méta családjába tartozik a krikett és a baseball is. Fontos megemlítenem még a méta fajtákat: van a sima méta, kifutós és szaladós méta, ezenkívül a longa méta, amit nem szabad összekeverni a hosszú métával. (Angolul a long(a), hosszút jelent.)

Mi kell hozzá?

– minimum 20 ember (10-10, csapatonként)

– egy nagyobb terület (kb. 25×25 m + 5-10 m a pályán kívül, ahova a labda el tud gurulni, a dobó csapatot „támogatva”)

– 1 labda (lehetőleg gumi)

– bóják

Játékszabály:

Az általános szabályok szerint a pályának minimum 25-25 m hosszúnak kell, hogy megfeleljen. Ezt bóják segítségével jelöljük meg, egységesen elosztva a métereket. (Mindegyik oldalra 3-3 bója kerül, illetve a dobó csapat oldalán 2 bója helyezkedik el a 3. pedig középen felfordítva.)

Rögtön a játék elején 2 csapatot alkotunk, az egyik lesz a dobó, a másik a fogadó. Sorsolás szerint dől el, melyik csapatnak, hova kell először felállnia a pályán. A játék során a 2 csapat majd helyet- és így pozíciót is cserél. A dobó csapat a pálya szélén helyezkedik el, ők fogják indítani a játékot, a labda eldobásával. Számukra az a cél, hogy a fogadók közül senki ne kapja el a labdát, mert ha az megtörténik, akkor a dobó játékosnak a börtönbe kell mennie/kiesik egy kis időre.

A fogadóknál pedig az a lényeg, hogy minél hamarabb kapják el a dobott labdát, (aminek az első pattanásra, kötelező a pályán belül történnie, illetve kivétel, hogyha a leghátsó bójákon kívülre megy. Ez esetben a dobás ér.) A fogadóknak a pályán belül van egy bójájuk, ahova kell a dobott labdát tenniük. (A felfordított bója, a dobóknál.)

Amennyiben a labda előbb ér a bójához, mint az a dobó, aki dobta a labdát, akkor megy a börtönbe. Amennyiben a dobó, elérte az egyik bóját, mielőtt a labda is bóját ért volna, akkor a játék megy tovább a következő játékossal, akinek a dobása a többi pályán lévő dobókra is érvényesül. Így fognak eljutni a dobók a célba.

A börtönből kiszabadulni, úgy lehet, hogy 1 játékos beért a célvonalba, vagyis végigment egy kört. 1 befutó, csak 1 embert szabadíthat ki. 1 befutás 1 pontot jelent, abban az esetben viszont, ha egy dobó 1 dobással jut el a célig, akkor az 2 pontnak minősül. Hogyha, egy fogadó rögtön elkapja a dobó labdáját, az úgyszintén megy a börtönbe.

A dobó csapat addig folytatja a dobást, amíg el nem fogytak a játékosai, vagy amíg le nem telt az előre meghatározott hosszúságú első félidő. A második félidőben a csapatok szerepet cserélnek. A több pontot elérő csapat nyeri a játékot.

Lépések:

1. szerezzünk be egy labdát

2. állítsunk össze két darab 10-15 fős csapatot

3. jelöljük ki a pályát

4. válasszuk ki a csapatokat

5. mindenki helyezkedjen el a helyén

6. a dobó dob, a fogadó fogad

7. szabadítsuk ki a börtönbe kerülteket

8. a félidő után a csapatok cseréljenek szerepet

9. élvezze mindenki a játékot

Tippek:

Futni bármikor lehet, de nem mindig érdemes. Ha látjuk, hogy a labda nem ment túl messzire, ésszerűbb a bójánál kivárni a következő dobást, hogy több idő legyen eljutni a következő pontig kiesés nélkül.

Kommentbe lehet írni a tapasztalatokat! Mindenkinek kellemes időtöltést kívánok!