„Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” 2015-ben Hrágyel Dóra pedagógus ezzel a címmel indított magánkezdeményezést a legnagyobb közösségi oldalon, mondván április 24-e  a ma már megszámlálhatatlanul sok világnap között, legyen a népviselet napja.

Hiszen a népviselet mindannyiunk számára egy közös értéket őriz, miközben a Kárpát-medencében élők között erősíti az összetartozás érzését.

Évente egyre többen csatlakoznak magánszemélyek és intézmények, múzeumok, skanzenek, iskolák, óvodák a kezdeményezéshez. A csatlakozás egyszerű, mert csak fel kell kapnunk egy mellényt, inget vagy egy szoknyát. A ruhadarab lehet eredeti, átalakított, akár újragondolt, a fontos az, hogy ez a nap a magyar és nemzetiségi népviseletek jegyében teljen.

Kozármislenyben a hagyomány egyértelműen a Józsa Gergely Néptánc Egyesület nevével fonódik össze. Nem is múlhat el a 2021 évi Népviselet Napja a néptánccsoport meglepetése nélkül.

Aki a hétvégén Kozármislenyben jár, ne hagyja ki az alkalmat és a művelődési ház északi oldalánál keresse fel a Józsa Gergely Néptánc Egyesület Hagyományőrző udvarát. Csodálja meg a népviseletbe öltöztetett babák színpompás viseleteit, ami egytől egyig a néptánc egyesület tulajdonát képezik.

Ez a nap nagyszerű lehetőség arra, hogy megmutassuk a fiatal nemzedéknek a hagyományaink egy aprócska szegmensét. A Hagyományőrző udvarunkban nyolc népviseletet mutatunk be. Hiszen nem lehet jövője egy nemzedéknek sem az elődök tisztelete, a múlt értékeinek őrzése nélkül. Mindenképpen, még ezekben a veszélyhelyzet sújtotta napokban is meg kell találnunk a módját annak, hogy a családok, és elsősorban a gyermekek figyelmét felhívjuk a múltunk szépségeinek megismerésére. Ma a tánccal csak online találkozhatnak, de a népviseletre ezen a hétvégén élőben rácsodálkozhatnak. – sorolja a rögtönzött népviseleti tárlat megvalósításának indokait Baumholczer Angéla, a Józsa Gergely Néptánc Egyesület vezetője.

Fotónkon balról jobbra haladva a roma, a kozármislenyi leány, a kalotaszegi, a szilágysági, a német, a kozármislenyi asszony, a mezőségi, a bosnyák leány népviseletet mutatja be a Hagyományőrző udvar.

Április 24-25-én, a Népviseletek Napján a kozármislenyi magyar viselet közül az asszonyok és lányok ünnepi viseletét is láthatjuk a Hagyományőrző udvarban. Ezt a színpompás viseletet most bővebben is bemutatom. Fentről lefelé haladva ismerjük meg a mislenyi hölgyek egykori ünnepi toalettjét.

Az arany sújtásos keményített, szögletes formájú főkötőnél fontos megjegyezni, hogy a gyöngy és csipke díszítettsége egykor jelképezte a család gazdagságát. A fedő vállkendő rózsamintás, rakott, fekete csipkés díszítéssel, arany sújtással kiemelt, alá fehér keményített alsó vállkendő került, szélén fehér, rakott csipkével. A blúz fehér, puffos ujjú, dupla csipke díszítéssel, az alsó keményített. A blúz ujját, a kötény vagy a szoknya anyagából vett, csík- díszítés fogja össze. Felsőszoknya anyaga kasmír, jellemzője a piros rózsa mintázat, ami visszaköszön a felső vállkendőn. Az 5 alsószoknya közül csak a felsőt nem keményítették, hogy arra puhán simuljon a kasmír felsőszoknya. Legalul úgynevezett mini alsót hordtak. A szoknyák fölött lévő kötényen mindig ugyanazt az arany sújtásos díszítést használták, amit a kendőn. A nyakpödrő keményített, fehér csipkéből készült. Erre került a fehér vagy piros gyöngysor. A harisnya barna, a cipő fekete, pántos. Kézbe hófehér keszkenő dukált.

A mislenyi magyar leány ünnepi viselete annyiban tért el az asszony viselettől, hogy a lányok férjhez menetelükig főkötő helyett piros rózsakoszorút viseletek.