A Momentum Mozgalom az alábbi módon használná fel az EU-s támogatásokat, mutatjuk a párt sajtóközleményét, változtatások nélkül!

6 ezer milliárd forint, ami fejenként több, mint 600 ezer forint. Ennyivel segíti az Európai Unió Magyarországot, hogy kilábalhasson a koronavírus okozta gazdasági válságból. Történelmi lehetőség előtt állunk: ekkora összegből, ha jól használjuk fel, Magyarország tényleg elindulhat a nyugati életszínvonal felé. De csak akkor, ha a magyar kormány legalább ezeket a forrásokat nem miniszterelnök családtagjainak és strómanjainak játssza át. Csak akkor, ha arra költjük ezt a 6 ezer milliárd forintot, amire igazán szüksége van az országnak: kórházra, iskolára, munkahelyre.” – Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, ezzel kezdte annak bemutatását, hogy a Momentum, hogyan használná fel azt a pénzt, ami a következő időszakban érkezik majd az országba az EU-ból. Cseh utalt arra is, hogy Orbán Viktor ezt az összeget kockáztatta akkor, amikor vétóval fenyegetett a jogállamisági kritériumok bevezetésével szemben.

Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje mutatta be a részleteket.

“Kórház, iskola, munkahely – ez a Momentum szentháromsága. Ezekre a területekre kellene 2-2-2 ezer milliárd forintot elkölteni.”

A koronavírus megmutatta, mennyire a 20. században ragadt a magyar oktatás. Pedig nem kell így lennie: minimális ráfordítással finn típusú oktatási rendszerünk lehetne: 

  • Adjunk laptopot minden 10 éven felüli gyereknek
  • Újítsunk fel évente 400 iskolát
  • A pályakezdő és fiatal tanárokat pedig segítsük kedvezményes bérlakással

A koronavírus-járvány azt is megmutatta, hogy az egészségügyi rendszerünk katasztrofális állapotban van. Nálunk a legmagasabb a lakosságarányos halálozás, az orvosok és ápolók pedig erejükön felül teljesítve működtetik a végletesen alulfinanszírozott, kifosztott egészségügyet. Ideje, hogy nyugati egészségügyi rendszert építsünk Magyarországon. 

  • 800 milliárd forintból építsünk 8 új szuperkórházat, minden magyarországi régióba egyet.
  • Léptessük át végre az egészségügyet a 21. századba: fejlesszünk távdiagnosztikai, távfelügyeleti rendszereket, tegyük lehetővé a digitális információszolgáltatást. 
  • Segítsük a béremelésből kihagyott ápolóknak: adjunk évente 7000 ápolónak kedvezményes áron bérlakást, illetve ezután a megterhelő év után minden ápoló kapjon COVID-ösztöndíjat, havi plusz 140 ezer forintot, két éven át. Kompenzáljuk őket az előző egy évért, és segítsük őket a következő egy évben. 

A gazdaságot is újra kell indítanunk, és meg kell tennünk az első lépéseket a nyugati életszínvonal felé. 

  • Egy újranyitási csomag keretében kapjon minden 14 éven felüli magyar állampolgár egy húszezer forintos kupont, amit elkölthet hazai vendéglátóipari egységekben. 
  • Egyéves álláskeresési ösztöndíjjal segítsük azokat, akik elvesztették a munkájukat, de készek tanulni. Fejenként évi kétmillió forinttal és a képzés összegének kifizetésével rengeteget tehetne az állam azért, hogy a munkanélküliek versenyképesebb tudással jöjjenek ki a koronavírus-válságból. 
  • Az uniós forrásokból ingyenesen modernizáljuk a kis- és középvállalkozásainkat – ez mindössze százmilliárd forintból megvalósítható.
  • A magyar munkavállalók ingázási idejének csökkentése miatt azonnal szükség van a vasútvonalak komplex fejlesztésére: törekedni kell arra, hogy fél órán belül mindenki elérje a munkahelyét. 

Itt a lehetőség, hogy nyugati életszínvonalat, nyugati oktatást, nyugati egészségügyet teremtsünk Magyarországon. Ne szalasszuk el az esélyt! – zárul a Momentum közleménye.