Április 29-én ünnepeljük a Tánc Világnapját, ebből az alkalomból a Szigeti Oktávia Táncművészeti Alapítvány táncosai bejárják Kozármisleny tereit, a Városházától a Művelődési Házig. Csütörtökön, délután 17 órakor indulnak, és körülbelül 18 óra 30 percig tart majd a táncos menet.

A táncosok négy helyszínen adják elő, a körülbelül 10-15 perces ajándék műsorukat. A Tánc Világnapján az alapítvány táncosai a bemutatójuk során hurkapálcikára rögzített színes szalagokkal szeretnék jelképezni a tánc, a zene sokszínűségét.

A menethez az útvonalon bárhol, bármikor lehet majd csatlakozni!

A Tánc Világnapjának alkalmából létrehozott kis műsorra a szervezők szeretnék, ha minél többen elmennének, és a kozármislenyi nézők így a táncosokkal együtt ünnepelnék a szellem és a lélek szabadságát!

A Szigeti Oktávia Táncművészeti Alapítvány szervezői kérik az érdeklődőket, hogy kényelmes cipőben kísérjék végig a produkciót, hogy a Művelődési Háznál bárki csatlakozhasson a táncbemutató végén egy kis közös tánchoz.

A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak! Legyünk egy kicsit együtt vidámak, és boldogok!

Magyarországon a Tánc Világnapja 2021-ben az online vetítésé. A veszélyhelyzetre való tekintette az idei évben rendhagyó online gálaműsorral köszönti a Tánc Világnapját a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. Április 29-én online lesz megtekinthető az az előadás, amelyben  a 2019-ben díjazott művészek produkcióinak összeállítását, és többek között a 2020-as év díjazott alkotóit, művészeit is bemutatják.

Április 29-én, a Tánc Világnapján az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságának ösztönzésével illetve irányításával a világ mindenféle táncát ünnepeljük, legyen az hagyományos vagy éppen modern tánc.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének, Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre az ünnepet 1982-ben. Az ünnep időpontját a nemzetközileg elismert, francia Jean-Georges Noverre táncos- és balettművész születésnapjára időzítették.

A nemzetközi táncnapon a tánc népszerűsítése a cél. Ezen a napon tömegek megmozgatásával és táncba szólításával igyekeznek a szervezők és a táncosok világszerte arra ösztönözni a kormányukat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az érintett országok oktatási rendszerében. Próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a táncoktatás az egyik legkulturáltabb mozgásforma, amely könnyedén beiktatható a tanrendbe, az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

A tánckultúra egy az emberi létezéssel, és történetének kezdete is egybeesik az emberiség történetének kezdetével. A tánc megítélése napjainkban mégis ehhez mérten világszerte alacsony szinten áll. Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Táncbizottság elnöke 2003-as táncnapi beszédében kifejtette, hogy: „200 ország felének hivatalos szövegeiben nem is esik szó a táncról, s ennek a művészetnek a támogatására nincs külön alap létrehozva.”

A 2005-ös évben a Tánc Világnapjának eseményei az alapfokú oktatásra koncentráltak.

2006-os évben „Világ táncosai, egyesüljetek!” jelszóval, társaságok létrehozására buzdították a táncosokat.

A 2007-ben a nemzetközi táncnapot, az utánpótlásnak, a jövő nemzedékének vagyis a gyermekeknek címezték.

Fotó: pixabay.com