A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang hazánkban nagyon kedvelt kora tavaszi növény. Az április elejétől a füves területeken, főleg a kertekben, szántókon virágba boruló sárga szépségek tömegével vonzzák magukhoz a méheket.
Gyermekkorunk kedvelt mezei játékszerének szárából sokszor készítettünk fantáziánkat megmozgató alkotásokat. Szüleink pedig a levelét salátának gyűjtötték, virágából pitypangmézet készítettek.
A gyermekláncfű nedvező szára nélkül gyűjtött leveleiből, még a virágzás előtt készíthető igazán ízletes saláta. Gyökerét is sokan fogyasztják nyersen vagy akár vajon párolva, szárítás után kávépótlóként használható. A virágfejekből készül a pitypang szirup, szörp, méz, amely nagyon sokféle módon készíthető el.
Levelét és gyökerét több száz éve hasznosítják a máj, az epehólyag és a vese megbetegedéseinek kezelésére. Továbbá az ízületi problémákkal küzdök is kedvelt gyógynövénye. Meggátolhatja a vashiányos anémia kialakulását.
A pongyola pitypangot gyűjthetjük virágjával, gyökerével együtt. Alapos mosás után szárítjuk. A belőle készített tea emésztésjavító és vízhajtó hatású, amely a tavaszi méregtelenítő kúrák elengedhetetlen, fontos alkotóeleme. Külsőleg, lemosóként alkalmazva hatásos a bőrproblémák és a cellulitisz ellen. Belsőleg fogyasztva csökkenti a vér koleszterinszintjét, étvágyfokozó, epehajtó, hashajtó. Elősegíti, hogy a szervezet megszabaduljon a fölösleg víztől és sótól. Bőrbetegségek esetén hatásosabb ha rendszeresen isszuk is a pitypangteát.
Nyersen vagy teaként történő fogyasztása csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. Vércukorszintet is rendezi, ezért cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásként ajánlott felhasználni.
A növényben található keserűanyagok nagyon jó hatással vannak az emésztőrendszerre, a májra! Mindig ügyeljünk a túlfogyasztásra, mert a növény illóolajában található szeszkviterpén az arra érzékenyeknél allergiás bőrreakciót válhat ki.
Nem csoda, hogy elődeink előszeretettel használták a kora tavaszi gyermekláncfű leveleket salátának, mert ugyanis vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Találhatunk a pitypang levélben A-vitamint, D-vitamint, C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, sziliciumot, magnéziumot, zinket, mangánt, káliumot, foszfort.
PITYPANGMÉZ készítése, Maria Treben receptje alapján:
2 összetett marék, lehetőleg a déli erős napsütéskor gyűjtött, szár nélküli pitypangvirág. 1 darab karikára vágott citrom, 1 liter hidegvíz, 1 kg kristálycukor.
A begyűjtött virágot lábasba tesszük, felöntjük a liter hidegvízzel és lassan felforraljuk, amint bugyogni kezd a víz lekapcsoljuk, egy napig fedő alatt hagyjuk kihűlni, pihenni.
Második nap sűrű szita segítségével leszűrjük. Hozzáadjuk a kristálycukrot és a karikára szelt citromot. Fedő nélkül, nagyon lassú tűzön inkább pároljuk, mint főzzük egészen addig, amíg a méznek megfelelő állagot el nem éri. Még forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és párnák közt hagyjuk kihűlni.