Kutatásokból kiderült, hogy Paks2 telephelye alatt aktív törésvonal van, ami azt jelenti, hogy sem a nemzetközi ajánlások, sem a magyar törvények szerint nem lehet atomerőmüvet építeni a területre. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság foglaljon állást Paks2 telephely engedélyek ügyében.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség nukleáris biztonsági ajánlásai és a magyar jogszabályok alapján aktív törésvonal fölött fekvő területre tilos atomerőművet építeni, tehát a paksi telephely nem felel meg a földtani biztonsági követelményeknek.
Ebből az is következik, hogy Paks2 nem kaphatott volna telephelyengedélyt. A csernobili katasztrófa 35. évfordulóján és a fukusimai katasztrófa után nagyon komolyan kell venni minden kockázatot, ezért az Európai Bizottságnak állást kell foglalnia Paks2 telephely engedélyeinek ügyében! 

Az atomenergia nem zöld, nem olcsó és nem biztonságos. Az LMP Paks2 azonnali leállítását követeli. Magyarországnak a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodnia. 

Az LMP ezért ma újra benyújtotta országgyűlési határozat tervezetét, melyben követeljük a hazai energiapolitika újragondolását, az orosz féllel Paks2 megépítésére kötött szerződés felmondását, az ország külföldi energiafüggőségének csökkentését, sok évtizedre szóló eladósításunk megakadályozását.

Soha többet Csernobilt!
Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnökei
Keresztes László Lóránt frakcióvezető