A szombati nap eljöttével elérkezett az a nap is, amit az emberek majdnem 100%-a várt, mióta felütötte fejét a pandémia. A vendéglátóhelyek megnyílásával szinte minden terasz telis-tele volt fogyasztókkal.

Az operatív törzs szerint szerencsére a lakosság széles körben betartotta a járványügyi intézkedéseket. Úgy gondolják az emberek megértették, hogy ezek a korlátozások a járvány elleni harcban nyújtanak segítséget. Azonban Kiss Róbertnek hozzá kellett tennie azt is, hogy 2104 alkalommal kellett intézkedni a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

Az alezredes elmondta azt is, hogy a kijárási tilalmat is többségében betartották az emberek.

Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília elmondta, hogy szombaton ismét nagy mennyiségű Sinopharm-vakcina szállítmány érkezik, mégpedig 600 ezer db.

„Senki sincs biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban”- idézte a WHO Magyarországi Irodájának kampányfelhívását. Ez azt jelenti, hogy a saját biztonságunk megóvása mellett, felelősek vagyunk a családunk, barátaink egészségének megóvásáért is. – „Nagyon örülünk annak a felszabadult teraszon tartózkodásnak, azoknak a baráti találkozásoknak, amelyeket élvezhettünk a hétvégén, azonban továbbra is felhívom a figyelmet, hogy felelősséggel tartozunk egymás iránt, a közterületen továbbra maszkot kell viselnünk, és az összes a higiéniás szabályt tartsuk be, mert a járvány továbbra is zajlik” – nyilatkozta a tiszti főorvos.

Müller Cecília kihangsúlyozta a védelmi intézkedések betartásának fontosságát, hiszen már Európában (elsőként Svájcban) is megjelent az indiai variáns. Azt is hozzátette, hogy a virológusok szerint a Magyarországon alkalmazott 5 vakcina, szerencsére hatékonyan véd az indiai verzió ellen és eddig szerencsére nem is jelent meg országunkban ez a mutáns.

Arról még ugyan tapasztalatok nincsenek, hogy okoz e maradandó kárt az indiai mutáns Európában, de elkerülhető, ha minél többet regisztrálnak az oltásra. Amelyet már háziorvosi behívás nélkül is meg lehet kapni, hiszen online foglalható rá időpont.