Amint a beoltottak száma eléri a 4 milliót, ismét új intézkedések léphetnek érvénybe, olvasható Magyarország Kormánya oldalon. Azonban üröm az örömben, hogy ezek közül igen sok a védettségi igazolványhoz lesz kötve.  

Mivel a magyar oltási program igen eredményesnek bizonyult európai vonalon is, ezért újabb lépéseket tehet az ország a nyitás érdekében. A kormány véglegesítette őket, így ezek alapján a következők lépnek majd érvénybe:

– A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
– Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
– A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. (A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.)
– A védettek szállodába is mehetnek. (Gyermekeket is vihetik magukkal)
– A szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal lehet újra látogatni. Ide tartoznak pl.: az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik és könyvtárak.
– A védetteknek és a hozzájuk tartozó kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük sport és kulturális rendezvényeken.
– Edzőterembe, uszodába, jégpályára, csak a védettek, illetve a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

A koronavírus elleni védettség a védettségi igazolvány bemutatásával történik, így ennek ellenőrzése a helyiség üzemeltetőjének, vagy a szolgáltatás nyújtójának a feladata.

Közterületeken, boltokban, tömegközlekedési eszközökön a maszk használata kötelező, hiszen ezeken a helyeken, be nem oltott emberek is tartózkodhatnak, ezért ez az ő védelmüket szolgálja.

Mivel a járvány továbbra is jelen van, fontos, hogy a biztonsági intézkedéseket mindenki betartsa és fokozottan ügyeljen a higiéniára, távolságok betartására.