Baranya megyében, Komlótól nyugatra, Pécstől északnyugatra található Magyarhertelend.

Közigazgatásilag Barátúr községéhez tartozik, amely Magyarhertelend központja. A település legfontosabb csatornája a Baranyai-csatorna.

Amit érdemes meglátogatni

Hertelendi Termálfürdő & Szaunapark:

Szaunaparkunk 2011-ben nyílt meg a Hertelend Termálfürdő komplexum szolgáltatásaként. Minden szauna fürdőruha mentes, de egyedülálló módon kínál lehetőséget fedett testtel (lepedőben, szaunaruhában, törölközőben) és fedetlen testtel szaunázók részére.

Különféle szaunaprogramokat biztosítanak vendégeiknek a hét hat napján, melyeket profi szaunamestereik vezetésével tapasztalhatunk meg. Faégető szauna, modern infravörös kabin, tágas gőzkabin bőrápolással, finn szauna, aromaszauna, programszauna, relaxációs szoba, és Parajd sóbarlang is, illetve különféle hűtési lehetőségek és szabadtéri fűtött medence is fogadja a vendégeket.

A szaunaparkból egy tágas szabadtéri szaunakert nyílik, amely friss levegőt, fürdési lehetőségeket és pihenést kínál természet közeli környezetben, mindemellett pedig tökéletes kikapcsolódást is nyújt a fürdőruha nélküli napozáshoz.

Barátúri-tó:

A Barátúri-tó mesterséges állóvíz, amely a Baranyai-gerinc egyik völgyében található. Vihartározóként épült, és fő célja, hogy megvédje az alapterületet és a településeket a Baranyai-csatorna felső részéből és a Kaszánya-patak másik irányából származó áradásoktól. Ezenkívül a helyiek turisztikai és egyéb célokra is használhatják.

Története: A tíz évvel ezelőtti szélsőséges időjárás áradásokat és súlyos károkat okozott, ezért árvízcsökkentő tározót kellett építeni. Ezáltal mintegy négyezer lakost véd a terület. A tó előkészítését és megépítését az Európai Unió Állami Vízgazdálkodási Igazgatósága és a Dél-dunántúli Vízügyi Hatóság „Záportározó építése a Baranya-csatorna vízgyűjtőjén” közös projektet hajtottak végre, 2016 és 2019 között. Az avatóünnepséget 2019. július 11-én tartották, a Barátúri-tó pedig 2020 februárjában érte el munkaszintjét.

Fájdalmas Anya-templom:

A magyarhertelendi Fájdalmas Anya-templom 1777-ben épült. Hajója és tornya klasszicista a 19. sz. második feléből.