A Kalifornia Egyetem tudósok kifejlesztettek egy új, biológiailag lebomló, egyszer használatos műanyagot, amely, ahogy fogalmaztak „megeszi magát” – írja a nrgreport.com

A kutatók már hosszú évek óta kísérleteznek a lebomló műanyag előállításával, ám eddig csak részsikereket értek el a területen. Az anyagoknak a többsége, amelyek főként politejsavként vagy PLA néven ismert poliészterből készülnek, csak hulladéklerakókba kerülnek és nem bomlanak le teljesen.

Egészen mostanáig nem sikerült olyan technológiát fejleszteni, ami tényleg környezetbarát műanyagot eredményez, nincsenek mérgező melléktermékei, és valóban le is bomlik, nem csak néhány komponense.

Az most felfedezett egyszer használatos anyag olyan polimerevő enzimeket tartalmaz, amelyek víz és hő hatására lebomlanak. Reményeik szerint hamarosan a műanyag evőeszközök már az új technológiával előállított lebomló műanyagból készülhetnek. A projektet részben az amerikai hadsereg támogatja. A Study Finds cikke szerint a hadsereg számára is hasznos lehet a viszonylag rövid időtávon belül teljesen lebomló műanyag.

További előnye a most felfedezett műanyagnak, hogy az izzadásra, kicsit párás vagy nedves levegőre nem reagál, így amiatt nem kell aggódni, hogy teljesen hétköznapi körülmények között bomlani kezd.