A mosással kapcsolatos szokásainkon ugyanolyan nehezen vagyunk csak képesek változtatni, akár apróbb mértékben is, mint az életünk bármelyik jól megszokott területén. Ám ne higgyük azt, hogy nem éri meg ezzel fáradni. A környezetbarát megoldások a mosás terén ma már elérhetőbbek és sokfélébbek, mint valaha. Ha egy fenntarthatóbb életet és háztartást szeretnénk vinni, akkor ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy a mosás terén is nagyobb változtatásokat vezessünk be.
Nagyon fontos a megfelelő (áramtakarékos és hosszéletű) mosógép és program kiválasztása, mellyel rengeteg energiát és vizet megspórolunk. Törekedjünk arra, hogy alacsonyabb hőfokon és inkább rövid programon mossunk. A mosógép a legtöbb energiát ugyanis a víz felmelegítésére áldozza. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy a mosószert és öblítőt ne adagoljuk túl, hiszen az rendkívül nagy terhelést jelent a környezetre. Végül pedig ne feledjük, hogy a mosógép tisztítása és annak rendszeres szervizelése is nagyon fontos tényező, hisz így tud a leghatékonyabban működni.

Mi a probléma a hagyományos mosószerek és öblítők összetevőivel ?
A hagyományos mosószerek rengeteg allergén anyagot tartalmaznak, például enzimeket, tenzideket, fehérítőket, színvédő anyagokat és vízlágyítókat, amik a mosás után benne maradnak a ruhákban. Ezek az anyagok különböző allergiákat válthatnak ki, vagy azok rosszabbodásához vezethetnek az ekcémások, allergiások és érzékeny bőrűek körében.
Rakonczay Tamás, a zöldpolc.hu webáruház vezetője azt javasolja, hogy teljesen hagyjuk el a hagyományos öblítőt. A bennük található anyagok szintén bőrirritációt okozhatnak, valamint csökkentik a ruhák nedvesség felvevő képességét az öblítő által a ruha anyagán képződő bevonat miatt.
Mindezek mellett pedig ugye már említésre sem méltó, hogyha az emberi bőrre ennyire ártalmasak lehetnek ezek az anyagok, akkor mennyire károsítják a környezetet.

Környezetbarát mosószer alternatívák
Ökomosószerek
Rengeteg boltban találkozhatunk már olyan mosószerekkel, amelyek alig vagy semmilyen szinten nem tartalmaznak vegyszereket. Az ilyen ökomószerek ugyanolyan hatékonyak, mint „hagyományos” társaik, tehát bátran próbálkozzatok velük, ha még nem mertek a drasztikusabb megoldásokhoz nyúlni környezetbarát mosás terén.
Mosódió
A mosódiót a legtermészetesebb mosószerként tartják számon. Ez egy Dél- Kelet Ázsiában őshonos fa termése, melynek héja szaponint tartalmaz. Ez az anyag vízzel érintkezve igen jelentős mosóerővel rendelkezik. Létezik folyékony, szilárd és por formájában is.
A mosódió nem tartalmaz olyan allergén vegyszereket és anyagokat, mint hagyományos társai. Színező anyag- és illatmentes, emiatt ajánlják hozzá a a mosószódát, mely erős zsíroldó és fehérítő és a mosóparfüm használatát, ami az öblítőt helyettesíti a környezetbarát mosásban.
Házikészítésű mosógél
Pár száz forintból szeretnéd megoldani a mosást? Nincs akadálya. Folyékony mosószert könnyen, olcsón és gyorsan elkészítheted mosószappan, mosószóda, szódabikarbóna és víz összekeverésével. Ezzel egy koncentrátum jellegű anyagot kapsz, amiből így kevesebbet kell a mosáshoz adni, mint a bolti mosószerből.
Ha szeretnél kellemes illatot adni a ruháidnak ehhez is javasolt egy kis „rásegítés”, például az ecet és a mosóparfüm használata.
Mosótojás
A mosótojás helyettesíti a hagyományos mosószert és öblítőt egyben. Használata sem okoz nagy fejtörést. A mosótojáshoz tartozó kis golyócskákkal fel kell tölteni a tojást és azt a mosógép dobjában a ruhák tetejére helyezni. Ezután csak el kell indítani a gépet és minden magy magától. A mosótojás tartozékai szintén vegyszermentesek és környezetbarátok, amik nem irritálják a bőrt és teljesen kimosódnak a textilből.
Eco Sheets- „Öko-lapok”
Eart Breeze Eco Sheets, avagy a környezetbarát mosás új hulláma. Képzeljetek el vékony, fehér kis lapokat, amik teljesen feloldódnak a mosógépbe helyezve, a mosás során. Ezek az öko-lapok másodpercek alatt lebomlanak a forró vagy hideg vízben is. Erőteljesen tisztítanak, eltávolítják a legmakacsabb foltokat is. Ez a fajta mosószer teljesen vegán, hipoallergén, állatkísérletektől mentes és a mosás után nem juttat környezetkárosító anyagokat a szennyvízbe. A termék maga biológiailag lebomló, műanyagmentes csomagolásban érkezik.Valamint egy nagyon szuper kezdeményezést is támogathatsz a vásárlásoddal, ugyanis minden megvásárolt Earth Breeze csomagért tíz ruhadarabot adományoznak a rászorulóknak és te választhatod meg, hogy hol segítsenek az adományoddal.

Környezetbarát öblítő alternatívák
Ha semmiképp nem tudunk lemondani a már megszokott, öblítőtől illatozó ruháinktól, akkor az öblítőt kiválthatjuk természetes alternatívákkal. Ilyen például az ecet és az illóolajok. Ám ezeken kívül bio öblítőkkel is találkozhatunk, tehát ha az ecet vagy az illóolajok túl drasztikusnak érződnek, ezen e lehetőségen is lehet gondolkozni.
Az ecettől egyébként nem kell félni, a ruhák nem lesznek ecetszagúak, viszont kiválóan végzi az teljesítendő feladatát. A mosóparfüm használatával pedig illatozó ruhákat vehetünk ki a mosógépből.

Környezetbarát folttisztítás
A környezetbarát mosószerek igényelnek némi rásegítést a folttisztítás/folteltávolítás területén. Szerencsére már emiatt sem kell aggódnunk, ugyanis erre is van megoldás. Előkezelésre és folttisztításra egyaránt az egyik leghatékonyabb megoldásnak számít a marhaepe szappan. Ez a csodaszer az olajat, paradicsomfoltot és akár a vért is eltávolítja a ruhákból, akár még akkor is, ha nem futunk 5 percen belül kimosni a foltot.
A másik szintén remek alternatíva pedig a nátrium-perkarbonátos áztatátás.

Kiemelt kép: Skitterphoto fotója a Pexels oldaláról