Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata során szabályosnak találta a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP 2018 és 2019 közötti gazdálkodását. A pártok könyvvezetésének és gazdálkodásának törvényességet, a belső szabályzatok betartását, a közpénzek felhasználásának átláthatóságát és elszámoltathatóságát vizsgálta a Számvevőszék – írja az MTI az ÁSZ közleménye alapján.

A Fidesz a központi költségvetésből a 2018-as évben 1,541 milliárd, 2019-ben 967,8 millió, a KDNP 2018-ban 168,8 millió, míg 2019-ben 180,4 millió forint támogatásban részesült.

A vizsgálat során az ÁSZ megállapította, hogy a Fidesz és a KDNP gazdálkodására vonatkozó számviteli keretek kialakítása és a belső szabályozások megalkotása során érvényesültek a jogszabályi előírások, így közpénzekkel gazdálkodás átlátható és ellenőrizhető volt. A könyvvezetés és a nyilvántartási rendszer kialakítása mindkét pártnál a jogszabályi előírások szerint történt. A pártok kialakították és működtették a gazdálkodásukkal kapcsolatos ellenőrzés rendjét is – tudatták.

A vizsgálat eredményéből az is kiderült, hogy a pártok a 2018-as és a 2019-es pénzügyi kimutatásaikat a jogszabályi előírások szerint készítették el, azok közzétételéről határidőben gondoskodtak, ezzel biztosították gazdálkodásuk átláthatóságát.

A két párt tiltott vagyoni hozzájárulást nem fogadott el működésükhöz. A rendelkezésre álló forrásokat, köztük a költségvetésből juttatott és az egyéb támogatásokat, adományokat szabályszerűen használták fel, működésük során a vagyon felhasználása törvényes volt.

A közleményből az is kiderült, hogy az ÁSZ a Fidesz elnökének egy, a felügyelőbizottság tagjainak alapszabályban történő kijelölésére vonatkozó javaslatot tett.

Az ellenőrzés során a párt lépéseket tett a feltárt hiányosság megszüntetéséért. A KDNP elnökének pedig egy, a számviteli politika jogszabályi előírás szerinti kiegészítésére vonatkozó javaslatot fogalmaztak meg, amelyre 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie