Az WHO tegnap tudatta a világgal, hogy engedélyezte az amerikai Moderna által fejlesztett koronavírus elleni vakcinát. Az engedélyezés azonban csak vészhelyzeti alkalmazást tett lehetővé a Moderna számára– írta az AFP.

Az amerikai gyógyszergyártó által kifejlesztett  Moderna amerikai koronavírus elleni vakcina vészhelyzeti alkalmazását hagyta jóvá a WHO, az Egészségügyi Világszervezet  – közölte tegnap a szervezet szóvivője. Hazánkban eddig 1,75 millió adagot kötött le a Modernából, amelyből eddig 216 ezer adag érkezett be Magyarországra.

A WHO várhatóan jövő héten közli, hogy a Sinopharm-t és a Sinovac Biotech koronavírus elleni vakcináit alkalmasnak találják-e. – számol be a Reuters. Mariangela Simao, a WHO főtitkárhelyettese elmondta: Míg ezen a héten a Sinopharm és Moderna Magyarországon is használt vakcináit vizsgálták, jövő héten kerül sor a kínai Sinovac oltóanyagára is.

A WHO vészhelyzeti engedélye két szempontból fontos: egyrészt biztosítja a nemzeti egészségügyi hatóságokat arról, hogy az adott vakcina hatásos és biztonságos. Másrészt pedig az oltóanyagok engedélyt kapnak a COVAX programban való részvételre. A COVAX program lényege, hogy a szegényebb országok is hozzájuthassanak koronavírus elleni oltóanyagokhoz – írja a Reuters.

Simao elmondta: fontos, hogy minél több vakcina elérhető legyen. Többek között azért is, mert az indiai kormány megtiltotta az oltóanyagok exportját az ottan járványhelyzet miatt. Ez amiatt is gond, mert a COVAX vakcináinak nem elhanyagolható része innen származott.

Forrás: jovotv.hu