Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Az idők folyamán óriási változáson ment át ez az ünnep, hiszen az ókori görögök még Rheának, az isten anyjának tiszteletére tartottak ünnepségeket. Az 1600-as évek hithű keresztényei szüneteltették a munkát, hogy köszönthessék az édesanyákat. Bostonban 1872-ben, míg nálunk 1925-ben tartottak először Anyák Napját.

Nem csak az ünnep, de az anyák élete is óriási változáson ment át az évszázadok folyamán. Napjainkban az édesanya egyben dolgozó nő is, mellette rész vállal közössége életében, otthonában pedig a család mozgatórugója. Közben soha nem helyezheti háttérbe a nő legszebb, de egyben legnehezebb hivatását, az anyaságot.

Beszélgetőpartnerem, Tuza Julianna, Kozármisleny város alpolgármestere, aki megtestesíti egy XXI. századi édesanya típusának mindhárom fontos jellemzőjét.

Jól tudom, hogy három gyermek édesanyja vagy?

Igen, valóban három gyermekem van, egy lányom és két fiam. Lányom óvodapedagógus, aki jelenleg 1,5 éves kisunokámmal otthon van. Nagyobbik fiam informatikus és fényképész végzettséggel rendelkezik, kisebbik fiamnak rendszergazda képesítése van.

Család mellől mindennap elszólít a munkahely?

Helyben, itt a kozármislenyi autó kereskedésben dolgozom, mint pénzügyi előadó, napi nyolc órában. Mindig fontos volt számomra, hogy ne csak édesanyaként, hanem dolgozó nőként is maximálisan megálljam a helyem, érezzem azt, hogy szükség van a munkámra, miközben természetesen a család megélhetéséhez is hozzájárulok.

Mi ösztönzött arra, hogy belépj a cseppet sem egyszerű közéletbe?

Mikor 2014-ben először indultam el a képviselő választáson, úgy éreztem, hogy a régi, kicsit lendületét vesztett képviselő-testület helyére egy frissebb, lendületesebb városvezetésre van szüksége Kozármislenynek. Közéleti tevékenységemmel az itt élők számára szerettem volna egy emberközpontúbb, élhetőbb város kialakításáért dolgozni. Úgy gondoltam, hogy ezeknek a céloknak a megvalósítása érdekében már érdemes részt vennem a városvezetés munkájában. Mára azt látom, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a kedvező irányváltás megvalósult, de mindeközben az is látszik, hogy minél több feladatot végzünk el, a város folyamatos növekedésével arányosan, egyre több új ötlet megvalósítása, és az ezzel járó munka vár ránk.

Nem okoz nehézséget összeegyeztetni a családot, a munkát és a közszereplést?

Nem könnyű feladat egyik kihívásnak sem megfelelni, de a nők, köztük én is, véleményem szerint a családjuk bővülésével fokozatosan megtanulják, hogyan tudnak az élet adta próbatételeknek megfelelni. Ez sokszor nem egyszerű, de ha az édesanya, a nő mögött ott van egy segítő család és munkahely, akkor megoldható, hogy a család, és a munka mellett megfelelően tudjon koncentrálni a közéleti feladatainak ellátására is. Számomra a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az idő mindig gyorsabban halad, mint ahogy én a napi teendőim intézése érdekében futni tudok. Mindehhez erőt ad a nekem a családom és a lakosság szeretete, bizalma, ezek segítségével aztán máris könnyebben győzöm le az előttem álló mindennapi nehézségeket.

Ha tehetnéd, újra ezt az utat választanád?

Nem tudnék más utat választani. Hiszek benne, hogyha egy ember kitartóan keresi a maga útját, akkor előbb-utóbb megtalálja azt, amit számára rendelt az ég.