Baranya megyében az elmúlt huszonnégy órában 97 új fertőzöttet azonosítottak be.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 064 204 fő, közülük 2 016 350 fő már a második oltását is megkapta. 1593 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 782 892  főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 101 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 27 802 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 523 510 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 231 580 főre csökkent. 5031 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 587-en vannak lélegeztetőgépen. Miután a beoltottak száma átlépte a 4 milliót, szombaton életbe lépett az újraindítás újabb fokozata.  A kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, este 11 óráig lehetnek nyitva a boltok és a vendéglátóhelyek. Számos szolgáltatás már igénybe vehető védettségi igazolvánnyal. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban Sinopharm és AstraZeneca oltásokat tudnak jelenleg foglalni. Már a 16 -18  éveseket is lehet regisztrálni oltásra.

A következő időszak célja nem kevesebb, mint az ötmillió beoltott magyar ember – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Facebookon közzétett videóüzenetben.

A kormányfő a belügyminiszterrel, valamint a külgazdasági és külügyi tárcavezetővel történt találkozása után úgy fogalmazott, vakcina van, beoltani képesek mindenkit, a siker csak azon múlik, hogy jelentkeznek-e az emberek.
„Az oltás életet ment, ne hallgassanak az oltásellenes hangokra, védjék meg saját magukat, családjukat, hozzátartozóikat, érjük el az ötmillió beoltott minél hamarabb!” – fogalmazott Orbán Viktor.
A miniszterelnök elmondta, Magyarországnak az elmúlt két hétben sikerült beoltani több mint egymillió embert, ami fantasztikus teljesítmény.     Orbán Viktor köszönetet mondott az ápolónőknek, orvosoknak, háziorvosoknak és mindenkinek, aki technikailag segítette az akció sikerét.

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Az online időpontfoglalón jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra tudnak  foglalni a regisztráltak. Időpontfoglaló: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas

Kérjük, hogy aki még nem tette meg, az  regisztráljon a védőoltásra www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, mert a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat.

védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni.  Tájékoztató a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban: https://koronavirus.gov.hu/sites/default/files/sites/default/files/imce/tajekoztato_a_vedettsegi_igazolvanyrol_-_2021.04.12.pdf

Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa illetve oltóorvosa rögzítette-e az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/igy-ellenorizheti-hogy-rogzitve-van-e-az-oltasa

Forrás: koronavirus.gov.hu