Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília újra visszahozta a köztudatba a nyunyókát. Emlékezetes, hogy tavaly a tiszti főorvos külön kitért a kisgyermekek játékaira, mint esetleges vírushordozókra. A szinte azonnal híressé vált nyunyóka pedig a mai napon újra előtérbe került. Müller Cecília ugyanis azt a jó hírt osztotta meg, hogy a legkisebbek ismét magukkal vihetik az óvodákba, bölcsődékbe az otthoni játékokat. Ugyanakkor arra kérte a szülőket, hogy azokat rendszeresen fertőtlenítsék.

Elhangzott még az is, hogy eddig 4 millió 73 ezren kapták meg az első, 2 millió 77 ezren pedig a második oltást. A kórházi és az oltási adatok is kedvezően alakulnak, de a szennyvízmérések alapján viszont megállt a fertőzöttség csökkenése.

Fontos bejelentés volt még az is, hogy keddtől megnyílik a tajszám nélküli regisztráció lehetősége a Magyarországon élő külföldiek számára. „Ezek a külföldi társaink itt élnek velünk együtt, járványügyi szempontból ugyanolyan elbírálás alá esnek, mint a magyar állampolgárok” – mondta Müller.

Újabb jó hírként az is elhangzott a sajtótájékoztatón, hogy a Pfizer gyártója szeretné elfogadtatni a 12-15 éves korosztály számára is az oltását. Ez remélhetőleg meg is fog történni, így aztán az engedély megadása után immár őket is lehet majd oltani. A 16-18 éves korosztály számára május 10. után kezdődik majd az oltás, hozzájuk csatlakozhatnak a fiatalabbak.

Forrás: 24.hu