Folytatódik sorozatunk, ahol országos szereplőket szólaltatunk meg, és kérdezzük meg őket politikáról, gazdaságról, és a közelgő választásokról. Ezúttal Tordai Bencével a Párbeszéd országgyűlési képviselőjével, Budapest 4. választkókerületének jelöltjével beszélgettünk.

– Soha ekkora, 8.2 millió forintos pénzbírságot még képviselő nem kapott Magyarországon, mint ön. Mit gondol, mi volt az oka, hogy Kövér László tolla ilyen vastagon fogott, amikor megszabta a büntetés mértékét?

– Egyre jobban félnek, hogy elveszítik a választásokat, és így próbálják megtörni az ellenzéket. Azonban nagyon rossz hírem van a Fidesz számára: ez csak erősíti az egységet és az ellenállást mind bennünk, politikusokban, mind a társadalomban. 

– Mesélne kicsit erről az ügyről, az olvasóinknak? Mi történik a II. és III. kerületi rendelők ügyében? 

– Varga Mihály többször megígérte: komoly pénzeket adnak a kerületi rendelők felújítására, bővítésére. De becsapta a választóit, mert az ígéretek teljesítése helyett tavaly december 31-én elvontak a megítélt támogatásból közel 10 milliárd forintot. Így még tovább kell várniuk a korszerű rendelőkre a hosszú évek óta hitegetett budai polgároknak. De a kormányváltás után őket is kárpótoljuk.

 – Mi a személyes terve a 2022-es választásokra? Tervez egyéni körzetben indulni, vagy csak listán? Ha igen, akkor hol?

– Igen, itt indulok egyéni jelöltként a II-III. kerületben, Budapest 4. választókerületében. Itt élek, itt járnak iskolába a gyerekeim, jól ismerem a választókerületet, és egyre jobban értem az itt élő emberek gondolkodását; osztozunk az örömökben és a gondokban egyaránt.

 – Milyennek látja a Fidesz vírus-kezelését? Mi az ok ön szerint, amiért ennyire sokan meghaltak Magyarországon, lakosságarányosan a legtöbben az egész világon?

– Tragikus a Fidesz járványkezelése. Ez annak a következménye, hogy a második hullám kezdetétől a szakmai szempontok helyett a legprimitívebb hatalompolitikai logika érvényesült. Orbánék nem a vírus elleni küzdelmet akarják megnyerni, csak a 2022-es választást. Ezért nem egy adatalapú, szakmailag megalapozott védekezést látunk, hanem a naponta változó közhangulathoz való igazodást. Ráadásul az elmúlt 11 évben teljesen leépült a közigazgatás: a kontraszelekció nyomán politikailag lojális, de a kormányzásra alkalmatlan emberek nyújtanak nagyon gyenge teljesítményt egy szétvert intézményrendszerben. Most látszanak az ÁNTSZ megszüntetésének durva következményei.

– Az ellenzék gyakran megkapja, hogy oltásellenes. Ez igaz lenne? Mire alapozza ezt a Fidesz?

– A Fidesz politikai értelemben ki akar kecmeregni ebből a válságból: a világrekorder halálozás és 5-ből 2 magyar ember jövedelemcsökkenése után kell valami, amivel el tudják terelni a figyelmet. Ahhoz nyúltak, amiben mindig jók voltak: ez a képzelt ellenséggel való hadakozás. A kormány most az ellenzék ellenzékeként viselkedik, és úgy tesz, mintha nem az ő hibájuk lenne, hogy lassan 30 ezer embert gyászolnak a szerettei, hanem az ellenzéki pártok bűne. Orbán a Covid elleni küzdelmet egy oltási versenyfutássá próbálja alakítani, miközben azok az országok úszták meg kevés áldozattal a járványt, amelyek képesek voltak összetett és professzionális védekezést folytatni – már a vakcinák érkezése előtt és az után is. A Fidesz-kormány erre alkalmatlannak bizonyult, ezért a felelősség vállalása helyett a vakcinabeszerzések átláthatatlanságát és túlárazását számon kérő ellenzékből próbál maga helyett bűnbakot faragni.

– Ön szerint leváltható a Fidesz a választásokon? És ha nyer is az ellenzék, nem félő, hogy a kormánypárti emberek olyan szinten vannak bebetonozva (például ügyészség, ÁSZ), ami megbénítja majd az új kormány munkáját? 

A Fidesz legyőzhető, akár kétharmaddal is – ez végső soron a választókon múlik. De akármilyen lesz is a többségünk, megtaláljuk a módját annak, hogy igazságot tegyünk, és helyrehozzuk azt a rengeteg sérelmet, amit az Orbán-rezsim okozott.

– Jól tudom, hogy van egyfajta megállapodás a Párbeszéd és az MSZP között, ami szerint egymás jelöltjeit támogatják, az előválasztáson nem indítanak rájuk másokat?

– Szeretnénk, ha a képviselőjelöltjeink nem csak egy, hanem több párt támogatását is élvezhetnék. Ez a törekvés vezetett oda, hogy az MSZP-vel kölcsönösen támogatjuk egymás jelöltjeit, de más pártok támogatását is keressük – végső soron pedig természetesen a választókét. 

– Azért kérdezem, mert például Pécsett Mellár Tamás esetében ez egy darabig nem volt biztos, hogy megvalósul, a helyi MSZP a hírek szerint nem Mellárt szerette volna támogatni. Hogyan kezelhetőek ezek a szituációk? 

– Mellár Tamás független országgyűlési képviselőként, a Párbeszéd frakció tagjaként kiváló munkát végzett. Magától értetődőnek tartom, hogy nemcsak mi, hanem – ahogy a helyi választók – az MSZP is elismeri Mellár professzor pécsiekért, baranyaiakért munkáját, teljesítményét. Ezt mostanra a párt elnöksége is egyértelművé tette.

 – Egyáltalán megvalósítható, és kivitelezhető az előválasztás? Nem félő a Kubatov-listák árnyékában, hogy a Fidesz manipulálni fogja azt? 

– Az előválasztást a Fidesz minden kellemetlenkedése ellenére megtartjuk. Több százezer ellenzéki szavazó akaratát nem tudja megmásítani a kormánypárt, akármilyen aljas eszközt vetnek is be. Mi se ma jöttünk le a falvédőről: kiismertük őket és a piszkos kis játékaikat, és mindenre felkészülünk.

A lényeg mégis az: sokaknak el kell menni az előválasztásra, és akkor nem számít néhány fizetett fideszes provokátor kavarása.

– Ezt a kérdést szinte valamennyi interjúalanynak felteszem. Ön szerint mi a NER három fő érdeme és három fő bűne?

Nem könnyű jó dolgokat találni, de próbáljuk meg: ilyen a dohányzás betiltása a vendéglátóhelyeken, ilyen a “csipszadó” és sok problémás részlet mellett ilyen néhány családtámogatási intézkedés is.

A  Fidesz-rezsim bűnei tömött sorokban hemzsegnek, de a legfontosabbak talán az ország totális megosztása, a polgárháborús retorika és ennek nevében Magyarország pártállammá silányítása; az egész gazdasági szektorok és közpénzek ezermilliárdjainak lenyúlása után bemutatott, irritáló urizálás (jachtok, helikopterek, magánrepülők, kisvasutak és “magánstadionok” a kert végében stb.), és az, hogy a rendszer nagyon kevés nyertese mellett nagyon sok a vesztes: az emberek 99%-a  a NER vesztese, hiszen tőlük vették ez azt, amiből a Fidesz hűbéresei felfoghatatlan vagyonokat harácsoltak össze maguknak.

Olvasnál további interjúkat, országosan ismert szereplőkkel?

Jávor Benedek

Vona Gábor

Puzsér Róbert

Márki-Zay Péter

Donáth Anna

Jakab Péter

Cseh Katalin

Szél Bernadett

Kanász-Nagy Máté

Fekete-Győr András

A jövőben is olvasnál ilyen, és ehhez hasonló interjúkat? Támogasd a munkánkat!

Köszönjük!

Kiemelt fotó: MTI/Balogh Zoltán