A pécsiek gyakran elmondják: ha sok mindent nem is, de azért a Dunát irigylik a mohácsiaktól. Mohács Magyarország egyik legdélibb települése, elképesztő történelmi múlttal rendelkezik, ezekről mi is megemlékeztünk többször is. Most pedig néhány egészen remek hangulatú fényképet mutatunk be a város múltjáról!

A mohácsi vész ugyan mindenki számára ismert, de azt talán már kevesebben tudják, hogy A várostól mintegy 20 km-re nyugatra, Nagyharsánynál zajlott Magyarország török alóli felszabadulásának nevezetes eseménye, a II. mohácsi csata. Mohács így egyben az egyik legtragikusabb, és az egyik legpozitívabb kimenetelű magyar történelmi eseményhez is erőteljesen kapcsolódik.

A város nevét a források először 1093-ban említik, amikor Szent László király 1093-ban a pécsi püspöknek adományozta. A kis falu lakói a pécsi püspök jobbágyai voltak. A környéken állattartás, földművelés, halászat folyt. A 15. században már mezővárosként említették, a század közepén a kutatások szerint körülbelül 800 lelket számlált.

Fontos a város vízi közlekedése, 2007 októberében adták át a mohácsi határkikötőt, mely az Európai Unió egyetlen folyami határkikötője. 340 méter hosszú partszakasz, valamint iparvágány is tartozik hozzá. Az építkezés összesen hárommilliárd forintba került. A nagyrészt EU-s támogatású beruházással a határkikötő Bécsből Mohácsra helyeződött át, így a vámbevételek 25%-a Magyarországon marad.

A busójárás a település méltán híres és ismert rendezvénye. A mohácsi busójárás 2009-től szerepel az UNESCO szellemi örökség reprezentatív listáján. 2012 óta a mohácsi busójárás hungarikumnak számít, ami elsősorban a mohácsi civil társadalom, a busócsoportok, a maszkfaragók és jelmezkészítők sikere.