A vírus a teraszokon nem terjed, a mosdóban sem, de a benti asztaloknál igen? Használhatjuk a tömegközlekedést, de nem mehetünk állatkertbe? Éjfélig lehet horgászni, de utána már nem?

Elsőre igencsak logikátlannak tűnnek ezek az intézkedések, azonban mindegyiknek oka van, méghozzá egyetlen egy oka:

hogy minél több embert bírjanak rá arra, hogy oltakozzon.

A kormány egy évvel a választások előtt nincs könnyű helyzetben. Nem teheti kötelezővé a védőoltást, hiszen az még mindig rendkívül népszerűtlen nagyon sok embernél, azonban a vírust valahogy muszáj megállítaniuk, erre pedig egyelőre a védőoltás tűnik a legjobb megoldásnak. A gazdaságnak és így a kormánynak is tragikus lenne egy negyedik hullám, és egy újabb lezárás, azonban ha több millió ember marad védtelen, akkor nagyjából biztosak lehetünk abban, hogy ősszel újra berobban a járvány. Ezt Orbánék is tudják.

Ideális esetben nyilván nem is lenne kérdés, hogy mindenki felveszi a védőoltást, és kollektíven járul hozzá a járvány megállításához, azonban a helyzet finoman szólva is messze van az ideálistól, az oltásellenes áltudományos baromságokra épülő oldalak és nézetek népszerűbbek, mint valaha.

Jelen helyzetben egy dolgot tehet a kormány, és azt is teszi:

kikényszeríti, hogy mindenki számára elkerülhetetlen legyen az oltást.

Ugyanis az semmilyen jogot nem sért, hogy védettségi igazolvány nélkül ne mehessünk étterembe, moziba, színházba, éjszakai pecázásra, kocsmába, focimeccsre. Egyik sem létszükséglet, de azért valljuk be: borzalmasan megnehezíti az életet, ha kizárnak bennünket minden jó programból. Azt pedig nyilvánvalóan nem tilthatja és nem is akarja megtiltani a kormány, hogy az emberek eljárjanak munkába (ehhez sokszor muszáj buszra ülniük), vagy épp vásároljanak, tankoljanak. Ezek már alighanem sértenének alkotmányos jogokat, azonban az, hogy éppen állatkertbe vagy szállodába nem mehetünk ilyet nem sért.

A kormány erre játszik: még éppen a jogszabályi keretek között, úgy meghúzva a határt, hogy hova kell és hova nem kell védettségi igazolvány, amibe jogilag nem lehet belekötni, azonban az igazolvánnyal nem rendelkezők életét durván megnehezíti. Pláne, ha gyerekeik is vannak.

Tényleg nincs abban járványügyiszemmel nézve logika, hogy tömött buszon utazhat bárki, de étterembe már nem mehetnek be azok, akik nem rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, azonban politikai értelemben nézve már nagyon is van: ezen intézkedések hatására napról napra egyre több ember veszi fel az oltást, és növeli az esélyét annak, hogy végleg magunk mögött tudhassuk ezt a szörnyű időszakot.  

Fotó: BKK