A királynő és a herceg orvosa, Sir Huw Thomas megerősítette Fülöp herceg halálának okát, amelyet teljes egészében az időskor okozott, és semmilyen más betegség nem húzódott meg a háttérben – vagyis a koronavírus sem. Mint mindannyian tudjuk, a herceget február közepén kórházba szállították rosszullét miatt, később szívproblémáját is az adott kórházban kezelték. Egy hónappal később haza kellett mennie, majd nem sokkal azután halt meg, hogy visszatért a windsori otthonába.

Április 17-én búcsúztatták Fülöp herceget, aki 99 éves korában hunyt el. Természetesen Harry herceg is részt vett a temetésen. A tragikus eset teret adott a Vilmos herceggel való konfliktusuk megoldására, Vilmos herceg pedig velük együtt hagyta el a temetést, Katalin hercegnő közreműködésével. Harry herceg néhány nappal később – még Erzsébet királynő 95. születésnapja előtt – az Egyesült Államokba ment, ahol részt vett a temetés óta első nyilvános eseményen is.

A közelmúltban megrendezésre került a „Global Citizen VAX Live, amelyben Harry herceg a koronavírus elleni küzdelemről beszélt. Először köszönetet mondott azoknak, akik a fronton dolgoznak és önzetlenül odaadták magukat, és energiabefektetésüket másoknak az elmúlt évben. Azt mondta, hogy ez a vírus nem tartja tiszteletben a határokat, és az a tény, hogy mindenki „igent” mond az oltásra, valójában kiindulópont. Továbbá nem hangsúlyozhatja elégszer, hogy amíg egy ember, vagy egy közösség küzd a vírussal, addig senki sem nyugodhat meg. Szolidaritását fejezte ki Indiával is, amely minden eddiginél több pusztítást szenvedett el.