A COVID-19 vírusnak legújabb verziója megjelent a szomszédos országokban, viszont Magyarországon még nem azonosították, vagyis feltehetőleg itt még nincs jelen. Azonban a tiszti főorvos szerint ez csak idő kérdése – hívta fel a figyelmünket Müller Cecília.

Továbbá az indiai változatnak kétféle mutációja létezik, de klinikai helyzete szerint nem okoz komolyabb betegségeket, mint a brit, amely hazánkban a leginkább elterjedt.

Müller Cecília három hónapon belül kérte a fertőzöttek oltását is. Szerinte az enyhébb tünetekkel rendelkező egyéneknél feltételezhető, hogy kisebb védelem alakult ki, ami végett érdemes lenne oltani. Maga a tiszti főorvos osztotta meg, hogy a fiatalok oltása a jövő hét második felében elkezdődhet. Müller Cecília rámutatott, hogy a szülők beleegyezése szükséges 16 és 17 évesek esetében.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a háziorvosok díjazása már megkezdődött. „1305 háziorvosi praxisnak mintegy 92 millió forintot fizetnek ki, ami átlagosan 70 ezer forintot jelent.” – mondta Müller Cecília.

A tájékoztató végén az is kiderült, hogy közel 80%-osan a kezünkkel fertőzünk ezért is nagyon fontos, hogy alaposan, helyesen és az előírásnak megfelelően mossunk kezet.

Forrás:hvg.hu