Az Európai Unió engedélyezte a közönséges lisztbogár, valamint lárvája árusítását és fogyasztás – értesült az EuroNews.

A lárvák tenyésztéséhez és feldolgozásához sokkal kevesebb vízre, energiára és földterületre van szükség, mint bármelyik másik haszonállat esetében, emellett proteinben gazdag táplálékforrás. A nagyüzemi állattartás egyre kevésbé tudja ellátni bolygónk megnövekedett lélekszámát és az egyéni húsfogyasztási igényeket, szakemberek szerint a lárvák fogyasztása a megoldás a föld népességének élelmezésére.

A francia, haszonállatoknak rovarokból tápot előállító cég nagy reményeket fűz ahhoz, hogy hamarosan emberi fogyasztásra is tenyészthetik a rovarokat. A cég társalapítója szerint az elkövetkezendő hónapokban egyre több olyan étellel találkozhatunk majd, amely rovarporból készült, mint például protein szeletek, féregkekszek, sőt elképzelhető, hogy steaket is előállítanak majd ízeltlábúakból.

Jelenleg is 15 rovarfajt vizsgálnak a kutatók, amik emberi fogyasztásra alkalmasak lehetnek, ezek közül 11 már a tesztelés legutolsó fázisában van.

„Ha 9 milliárd ember lesz a földön, nem tehetjük majd meg azt, hogy mindenki húst egyen. Vagyis más lehetőségek után kell majd nézni, amelynek magas a proteintartalma. Ezek lehetnek növények vagy rovarok is” – mondta az EuroNews-nak Lies Hackelbracht, egy másik rovarüzletben érdekelt cég, a Tor cégvezetője.

Ebben a belga rovarüzemben a lisztkukacokatmellett tücsköket és sáskákat is tenyésztenek, azonban jelenleg csak állati takarmányozásra használják. A lisztkukacok fogyasztását még az uniós tagországoknak is jóvá kell hagyniuk. A bolti forgalmazásuk csak ezután kezdődhet meg.

Forrás: EuroNews
Kép: Illusztráció/Pixabay