Ősszel minden 50 évnél idősebb embernek felajánlják a harmadik oltás lehetőségét Nagy-Britanniában, hogy megakadályozzák a fertőzések megugrásának karácsonyig – írta a Reuters a The Times közlése alapján.

A harmadik dózist minden 50 év feletti brit számára felkínálnák, bízva abban, hogy ezzel elejét vehetik karácsonyra egy újabb koronavírus-hullám kialakulásának.

A harmadik oltóanyag kiválasztásáról jelenleg tárgyalások zajlanak Chris Whitty, angliai tisztifőorvos vezetésével. Két lehetséges opció jöhet számításba, az első változat már olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyeket kifejezetten az új vírusvariánsok kezelésére módosítottak.

A másik opció a már használatban lévő három verzió egyikének – Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna – a harmadik oltásra készült változata lenne.

A brit kormány statisztikái szerint Nagy-Britanniában összesen több mint 34,6 millió ember kapott első adag COVID-19 vakcinát. A 67 millió lakosú ország eddig több, mint 510 millió adag vakcinára kötött szerződést 8 különböző gyártóval, amelyek egy része még fejlesztés alatt áll.

Kép: Illusztráció/Pixabay