Míg a pálinkafőzés Magyarországon adómentes, addig a nők minden hónapban 27 százalékos áfát fizetnek az intim higiéniai termékek után. Most azt vesszük górcső alá, hogy ezeknek az alapvető szükségleteket kielégítő termékeknek melyik országban mennyi az adókulcsa. Talán nem árulunk el titkot, ha azt mondjuk, Magyarország dobogós helyet foglal el – írja az Ökopolisz Alapítvány.

A törvények szerint az alapvető szükségleteket kielégítő termékekre engedélyezett lehet az alacsony adókulcs. Ennek figyelmen kívül hagyásával viszont luxustermék lett a betét és a tampon.

Európában egyetlen ország van, ahol nem terheli semmilyen adó az egészségügyi betéteket és tamponokat. Ez Írország, ahol pont a menstruációs szegénység csökkentése érdekében döntöttek úgy, hogy eltörlik a forgalmi adót ezekre a termékekre.

Az Egyesült Királyságban és Cipruson 5, Franciaországban 5,5, míg  Hollandiában, Belgiumban és Portugáliában 6 százalék adót fizetnek a nők ezek után az árucikkek után.

Svájcban néhány évvel ezelőtt még  7,7 százalékos volt az áfája a betétnek, de már akkor tervezték, hogy 2,5 százalékra csökkentik, és Spanyolországban is 10-ről 4 százalékra akarják visszavágni ezeknek a termékeknek az adóját.

De nemcsak Európában, hanem világszerte kevés olyan ország van, ahol úgy ítélik meg, hogy az intimhigiéniai termékek alapvető szükségletet elégítenek ki.

Németországban 19, a skandináv országokban pedig 25 százalék adó terheli ezeket a termékeket. És akkor most érkeztünk el Magyarországhoz, amely a maga 27 százalékos adókulcsával kiemelkedik világ élvonalából. A statista.com adatai szerint nálunk fizetik a nők a legtöbb adót a betét és a tampon után.

Már a járvány előtti évben, 2019-ben is aggasztó mértékben nőtt a menstruációs szegénységgel küzdő nők száma. A Magyar Vöröskereszt egy év alatt 4350 lánynak és nőnek juttatott ingyen intim higiéniás termékeket. Nemcsak az ország legszegényebb régióiban volt szükség erre a segítségre, hanem Budapest több kerületéből is érkezett jelzés a szakemberek felé.

Nyugat-Európában is súlyos a helyzet. Hivatalos adatok szerint az Egyesült Királyságban minden tizedik lány érintett.

Szerencsére a téma egyre nagyobb figyelmet kap úgy a társadalmi szervezetek, mint a politika részéről. Az LMP például gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy női higiéniás termékeket tudjanak eljuttatni a rászorulóknak. A párt parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezte az alapvető női higiéniás termékek áfakulcsának 5 százalékra csökkentését. A párt becslései szerint a magyar nők 30 százalékát érinti a menstruációs szegénység.

(Ökopolisz Alapítvány)