A Régiók Európai Bizottsága felszólította az Európai Uniót, hogy ideiglenesen mondjon le a COVID-19 vírus elleni oltások szabadalmairól a pandémia gyors terjedésének megfékezése érdekében. Emellett szorgalmazta az európai termelés növelését és az oltási kampány felgyorsítását Európa-szerte.

A Régióbizottság – az EU helyi és regionális önkormányzati képviselőinek közgyűlése – az első uniós intézmény, amely nyíltan követeli a szabadalmi jogok felfüggesztését. A fertőzések számának növekedése miatt más földrészeken már szorgalmazzák a tulajdonjogok felfüggesztését az oltóanyagok gyártásának maximalizálása és az egyenlő hozzáférés biztosítása érdekében.

A Régiók Európai Bizottságának (RB) elnöke elmondta: “Az alapvető egészségügyi ellátás alapvető emberi jog, és ez a járvány generációk óta a legalapvetőbb veszélyt jelenti a globális egészségre. Nincs helye az oltóanyag-nacionalizmusnak, és az Európai Uniónak továbbra is példát kell mutatnia, védve minden polgárát, egyetlen régiót, várost vagy területet sem hagyva hátra. A tudósok, a gyógyszeripar kiemelkedő munkát végeztek, szinte mindenütt komoly állami támogatással. Az Európai Uniónak meg kell mutatnia, hogy hű a szolidaritáshoz és értékeihez, biztosítva a COVID-19 vakcinák szabadalmainak szabaddá tételét, ezzel az oltásgyártás fokozását Európa és a világ minden közösségének segítségére.

 Az RB plenáris ülésén hangsúlyozták: “A járvány még nem ért véget. Már több embert megölt, mint Verdun és Sztálingrád csatája. Ennek befejezéséhez évi több milliárd oltásra lesz szükségünk a világ teljes lakossága számára. Ezért Európának biztosítania kell, hogy a nagy gyógyszergyárak teljesítsék szállítási kötelezettségeiket. Nagyobb vakcinagyártási és szállítási kapacitásra van szükségünk. Ennek érdekében áll a szabadalmi védettségek ideiglenes felfüggesztése , a fejlesztőlaboratóriumok pénzügyi kompenzációja (de nem az extraprofitot bezsebelni , a monopolhelyzettel visszaélni akaró cégtulajdonosoké!), a kötelező engedélyeztetés vagy a vállalatközi együttműködés szükségessége a termelés növelése érdekében. A sztálingrádi vagy a verduni harctéren a múltban történteket már nem tudjuk visszafordítani, de van még idő ezen emberi tragédia enyhítésére.”

Az ügy aktualitását az adja, hogy már a szellemi tulajdonjogokra közismerten érzékeny Egyesült Államok kormánya is kijelentette május 5-én, hogy tárgyalásokat kezd a Kereskedelmi Világszervezetnél a gyógyszergyárak által élvezett szabadalmakra vonatkozó szabályok lazítása érdekében.

A Régióbizottság március 19.-i ülésén, ahol az EU COVID19 járványügyi politikájának vitáján Stella Kyriakides asszony (az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa) volt a referáló, az ügy már felmerült

A képviselők – köztük Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő (LMP) az Európai Szövetség Európai frakciócsoport vezérszónokaként – határozott, következetes és egyértelmű oltási politikát kértek az EU-tól.

„A vakcinapolitika nem lehet üzleti és politikai érdekeknek alárendelve, és az EU utasítsa el a zsarolást, a helyzettel való visszaélését egyes politikai és gazdasági érdekcsoportoknak. Mindennel oltsanak, amivel lehet, és minél több embert minél gyorsabban!” – mondta Kóbor.