Nos, nem arra gondoltam, hogy építsük meg helyettük a fészket, és helyezzük ki a fára, majd figyeljük ahogy szegény madarak betegre kacagják magukat az erőlködésünkön, hanem, hogy ne takarítsuk el előlük a fészekrakásukhoz nélkülözhetetlen anyagokat.

Tíz lépésben megpróbálom csoportosítani, hogy miben is segíthetünk a madaraknak, hogy a kertünk közelében rakjanak fészket, miközben sort ejtek arról is, hogy mit ne hagyjunk a közelükben, mert veszélyes lehet a kis tollas jószágokra nézve.

1, Fűnyíráskor ne gyűjtsük össze a levágott füvet, mert a rigóktól kezdve a verebekig és cinegékig bezárólag mind-mind a csőrükben szállítják el a fészekrakáshoz, vagy a fészek renoválásához szükséges száraz fűszálakat. Ha mindenképpen össze kell gyűjtenünk, akkor a komposztáló tetejét hagyjuk nyitva, vagy pedig az egyik fa, bokor alá tegyünk egy adag füvet a madarak szabad használatára.

2, A fák tövében képezzünk földtányért, ezzel a fa tövéhez is több vizet juttatunk, de ha még fel is lazítjuk a földet akkor a madarak könnyen juthatnak olyan ragasztóanyaghoz, amellyel a fészküket összetarthatják.

3, Minél több alapanyaghoz jutnak kertünkben a kis fészekrakók, annál többször fordulnak meg nálunk. Mozgásuk közben tollakat hullajtanak el nálunk, amit aztán ők újrahasznosítanak a fészek kibélelése kapcsán, hogy belül puha, meleg kis fészket kapjanak a fiókák érkezésének idejére.

4, A minél puhább és kényelmesebb fészek kialakítása érdekében a kis szárnyasok előszeretettel takarítják el az ilyenkor, a tavaszi szőrhullatás idején a házi kedvenceink, a kutyák és a macskák elhullajtott szőrcsomóit, szőrszálait.

5, Az igazán nagy madárbarátok apróra tört, vékony faágakat is szórnak a nyitott komposztálóba, hogy a madarak fészkük alapját ezekkel a faágakkal megalapozhassák.

6, Véletlenül se hagyjunk kint a kertben horgászzsinórt, mert nagyon csalóka a vékonyságával, és könnyen megtéveszti a madarakat, miközben ugyanilyen könnyen bele is gabalyodnak, ami a számukra sajnos végzetes lehet.

7, Ugyanígy ne dobáljunk szét műanyag kötözőzsineget, bálakötözőt vagy túl hosszú hajszálakat, mert ezek a madarak lábára tekeredve könnyen amputálhatják az apró lábakat.

8, Sajnos a számunkra nagyon puhának és kellemesen melegnek tűnő vatta sem alkalmas a madarak használatára, mert túl sok benne a műszál és ez számunkra nem kedvező.

9, Itt a végén jegyzem meg, hogy a vizet a madarak nem csak ivásra használják! A szájukban vagy tollaikon szállított port, földet vízzel tapasztják a fészek falához. Így tesznek többek közt a fecskék is. Tehát a víz a fészeképítésnél is létfontosságú a számukra.

10, A faleveleket, virágszirmokat is előszeretettel gyűjtik egyes madarak a fészkük kibéleléséhez. Tehát töltsük meg kertünket minél több fával, bokorral, virággal, a madarak örömére is.

A tavasz a madaraknál a fészek építésének és renoválásának időszaka, ez már elkezdődik márciusban és folytatódik áprilisban, májusban, de száraz, aszályos időben mindez júliusig is elhúzódhat. Tehát még segíthetünk a fészekrakásuk könnyebbé tételében!

Fotó. pixabay.com