Czine Vanessza a 20-as évei elején járó egyetemi hallgató, aki a mentőtiszti szakirányon tanul, immáron 2 éve. Továbbá évek óta teszi szebbé a nők napjait, pontosabban körmeit, műkörmös voltából fakadóan. Mindemellett pedig még egy romantikus regényt is sikerült megalkotnia.

Az interjúban kitérünk a könyv pontos leírására, annak bonyodalmára, illetve a megvalósítási folyamatára, de mindenekelőtt megismerkedünk az ambiciózus írónő múltjával és lehetőségeivel.


Kedves Vani, első kérdésem feléd az lenne, hogy mennyi idős voltál, mikor tudatosult benned, hogy rendelkezel írói készséggel? Próbálgattad magad előtte itt-ott, vagy egyszerűen már irodalomórán profi voltál?

Czine Vani: 10 éves voltam, amikor az első történetemet papírra vetettem. Tisztán emlékszem, hogy a kiskutyámról szólt, aki egyébként akkor volt pár hónapos. Mindig is hatalmas képzelőerővel rendelkeztem, szerintem, és ekkor jött a döntés, hogy elindítok egy blogot, amit követett a következő, és így tovább. Évekkel később az egyik felületen már több, mint 4 történet volt fent, és ha jól emlékszem 150 ezer megtekintéssel zártam.

Ami még érdekes az egészben, hogy sohasem voltam kiemelkedő irodalomórákon. Szerettem a verseket, novellákat, majdnem mindig 5-ös is voltam, azonban volt egy-két dolgozat, ahol én is elvéreztem.

Mi fogalmazódott meg benned, mikor elkezdted írni az első sorokat? Rögtön regénynek indult, vagy csak a lelked kivetüléseit szeretted volna lapra vetni?

Czine Vani: Mindig is bakancslistás pont volt számomra a könyvírás. Sok történetbe kezdtem bele már, de a negyedénél abba maradtak. Ez más volt teljesen. Tudtam, hogy ebből valami nagyot kell alkotnom, ami végre teljes lesz. Sokszor a papírlapok csak a kis lelki szemeteseim voltak, de már a cím kitalálásakor máshogy éreztem ezt. Pontosan nem körvonalazódott ki bennem akkor még, hogy ez majd egy novelláskötet része lesz, vagy pedig, hogy egy teljes könyvet ki lehet belőle hozni.

Ne is húzzuk tovább a sorokat, térjünk rá a könyvre. Mesélnél kicsit részletesebben a ‘Bűnös vonzalom’ c. hamarosan megjelenő első könyvedről? Mi a cselekménye, ki a főszereplő páros, hol játszódik a sztori, illetve melyik században járunk?  

Czine Vani: Őszinte leszek, nekem ezzel a címmel még barátkoznom kell. Ugyanis, azóta amióta megszületett az első szava a könyvnek, a címe „Criminal” volt. Minden barátom és családtagom így ismeri, de sajnos az élet közbe szólt és egy másik alternatívát kellett választanom.

A történet Londonban játszódik, a napjainkban. A két fiatal élete minden olyan módon különbözik, ahogy az csak lehet. Míg Helene egy érzéki ember, addig Liam radikálisan az ellentéte. Természetes, hogy így a közös életük sem egyezhet egy bizonyos idő eltelte után. Ekkor jönnek a problémák, lehull a lepel mindenről, de nem a megszokott módon.

A végén pedig történik egy hatalmas fordulat, amire addig a percig én sem számítottam. Nagyjából bennem is körvonalazódott egy befejezés, de máshogy alakult szerencsére.

Beszéljünk most a könyv megjelenési formátumáról. Melyik az a kiadó, amely majd forgalmazza a könyvet, illetve mennyi kompromisszumot kellett kötnöd ahhoz, hogy mindenki igényeinek eleget tudj tenni?  

Czine Vani: A könyvet a KönyvGuru kiadónak köszönhetem. Fél éve nagyjából, amikor megkerestem őket, nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet, de nekik köszönhetően lassan a kezembe foghatom a saját regényem.

Kompromisszumok mindig kellenek. Talán kicsit ezért is húzódott el jobban a nyomdába kerülés, hiszen egy teljesen új címet kellett találni. A borító teljesen máshogy néz ki, mint ahogy én azt elképzeltem. Egy fényképet szerettem volna rátetetni, amiről azonban kiderült, hogy már rengeteg netes blog felhasználta, amitől „tömeg” gyártmánynak tűnt volna.

A mostani borító ugyan kicsit más, mint az én elképzeléseim, de reményeink szerint sokkal jobban felkelti a fiatalság figyelmét, mint az eredeti.

Már most mennyi mindent tudhattunk meg a 2021-ben megjelenő legújabb magyar romantikus regényről. De vajon mi kell ahhoz, hogy valaki elinduljon ezen a nehéz, de sok pozitívummal járó úton? Vani ebben is útmutatást ad nekünk. Nézzük is.

Tapasztalataid alapján mi kell ahhoz, hogy valaki bele tudjon kezdeni egy saját regénybe? Mit tudsz ajánlani a hozzád hasonló, feltörekvő íróknak?

Czine Vani: Szerintem a legfontosabb a képzelet. Hagyni kell az agyunkat kikapcsolni, ne racionálisan gondolkozni. Ha ebben egy pohár bor, vagy egy nagy tábla csoki segít, akkor tedd oda a gép mellé és vesd papírra, ami csak eszedbe jut. Lehet, hogy elsőre hülyeség, de majd másnap és harmadnap, amikor újra átolvasod, értelmet nyerhet.

Utolsó kérdésként pedig azzal szeretném felcsigázni a kedves érdeklődőket, hogy mit gondolsz, neki fogsz vágni még egyszer ennek a nagy kalandnak, mondjuk egy folytatással, a 2. résszel?

Czine Vani: Őszinte leszek, azonnal neki is láttam a második résznek, ugyanis az eredeti tervek alapján ez egy trilógiának készült. Ennek ellenére, egyedül is megállja a helyét. Ötleteim mindenképpen vannak, erre a kérdésre viszont térjünk vissza a megjelenés utáni hónapokban! Remélem, elnyeri az emberek tetszését oly’ annyira, hogy igény legyen egy második és akár harmadik részre is.

Legutolsó sorban pedig szeretném megköszönni, hogy felkértél erre az interjúra, és hogy ennyire érdeklődtél első regényem iránt.

Én is szeretném megköszönni Vanesszának, hogy belátást engedett a munkájába, és ha minden jól alakul, akkor nyár végén – ősz elején érkezünk az interjú folytatásával!

Maradjatok velünk, és várjuk együtt a könyv debütálását!