Mindenki jól ismeri SpongyaBob Kockanadrágot, Bikinifenék egyik legőszintébb és leggyerekesebb lakóját, aki egy szivacs, és egy ananászban él a kiskedvencével Csigusszal, a tengeri csigával. SpongyaBob élete nem szól másról, mint a kedvenc munkájáról a herkentyűburgerek megsütéséről a Rozsdás Rákollóban.

Na, de hogy is van ez pontosan? Mi alapján íródott a mese?

Egyes teóriák szerint a SpongyaBob a globális felmelegedésről szól. A legtöbbünk azt feltételezi, hogy a főszereplő a tengerben élő tengeri szivacs, aki éli a kalandos mindennapjait. Azonban a teória szerit ez közel sem az igazság.

Az igazság méghozzá az, hogy SpongyaBob egy konyhai szivacs, amely a koszt és a hulladékot jellemzi. További szereplők esetében Rák Úr (a munkaadó) az, aki kiáll a szennyezést okozó nagyvállalatok mellet. Főszereplőnk legjobb barátja Patrik, a nyugati civilizációt akarja jellemezni, miszerint az emberekre egyre jellemzőbb a lustaság és életmódjuk egyre inkább környezetszennyezőbb.

Tunyacsáp pedig maga a liberalizmus. Ő az a szereplő, aki fel akar szólalni a globális felmelegedés mellett, azonban mindenki figyelmen kívül hagyja, és nem törődnek se vele sem pedig a felvetéseivel.

Ön szerint kedves Olvasó, ez valóban így van, vagy csak véletlen egybeesés?