Ahogy azt május 4-i írásunkban már korábban közzé tettük új focipálya kivitelezését kezdték meg Kozármisleny központi részén, az általános iskola mellett, ahol a Sportcsarnok, a Stadion, és a műfüves focipályák is találhatóak. A már meglévő sportkomplexum bővítéseként kezdték meg a napokban egy élőfüves edzőpálya megvalósítását, a fiatal futball játékosok jobb kiszolgálásának érdekében. A környező lakók megdöbbenve tapasztalták a beruházás kezdetét, mert négy évig teljes csend honolt a témát illetően. Nem úgy az elmúlt napokban. A világháló közösségi oldalán csapnak össze nap, mint nap érvek és ellenérvek a lakosság képviselői, a város vezetője és tervezett beruházás kezdeményezője a Kozármisleny Futball Club tulajdonosa részéről. Lássuk hát mindhárom oldal érveit pro és kontra.

„Ez is ingatlanfejlesztés! A város több mint tíz éve elfogadott Településrendezési Tervében, valamint a 4 évvel ezelőtt lakossági fórumokon ismertetett, és széles körben társadalmasított Integrált Településfejlesztési Stratégiájában is szerepeltetett sportcélú hasznosításnak megfelelően egy élőfüves edzőpálya kerül kialakításra a fiatalabb sportolók számára, a Csikósvölgyben. A beruházás TAO pénzből, a futballklub kivitelezése keretében valósul meg. A terület ideiglenesen (kb. 4 hónapra) a biztonságos tereprendezési munkák idejére került lezárásra. A fejlesztést követően a terület továbbra is szabadon átjárható marad egy ligetes sétányon keresztül. Erre a városrészre még régebben megálmodott uszoda már 2016-ban áttervezésre került a Fészek Lakótelep “Barackos” melletti területére a jobb megközelíthetőség és infrastrukturális adottságok miatt.” – írja Facebook oldalán dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere.

Feleki Attila, a Kozármisleny FC tulajdonosa a Pécs Aktuálon keresztül arról tájékoztatta a kozármislenyieket, hogy ez a beruházás egy rendezetlen, korábban egy törmelék és szemét lerakóhelyes partoldalra lett megálmodva. 2016-2017-ben a kozármislenyi sportegyesület pályázatot nyújtott be az MLSZ TAO osztályához, így most 170 millióból tudják megvalósítani elképzelésüket, hogy a város fiataljai a jelenleginél sokkal jobb körülmények között készülhessenek a mérkőzéseikre. A területen az élőfüves edzőpálya mellett labdafogó háló és lelátó is kialakításra kerül. Mellette egy zöld ligetes, a patak parton pedig sétányos kivitelezés megvalósításába kezdtek a területen. 

Az érintett terület szomszédságában élő lakóknak szívügye a Csikósvölgy zöld nyugalma, hiszen pontosan ez a tulajdonsága vonzott ide bennünket. Sajnos megdöbbenve tapasztaltuk az elmúlt napokban, hogy mindenféle előzetes tájékoztatás, vagy lakossági igényfelmérés nélkül megkezdődött egy focipálya kialakítása. Az itt élők életébe belép egy újabb zajforrás, ami jelentősen megnöveli a jelenlegi terhelést, nem is beszélve a várható forgalomról, amit az igencsak szűkösre szabott utcáink nagyon megsínylenek, miközben a parkolási gondok is felvetődtek már most is. Aki ismeri a Csikósvölgy akusztikáját, az tudja, hogy a pálya használatakor a gyerekek zsivaja a terepviszonyoknak köszönhetően jelentősen fölerősödik majd, és végigzúg a völgyben, a mohácsi úttól egészen a horgásztóig. Félreértés ne essék, nem futball ellenesek vagyunk, de akár meg is lehetett volna pályáztatni a területet, hátha más ötlet is született volna az adott zöldterület fejlesztésére, ami lehet, hogy sokkal jobban szolgálhatná az itt élő lakosság mindennapi életét. Az aláírásgyűjtést megkezdtük, amellyel az a célunk, hogy kérésünkre fontolják meg a tervezett beruházás megvalósítását. – tudtam meg a terület szomszédságában lakó Sasfalvi András kozármislenyi lakostól.