A koronavírus-járvány miatt közel egy éve nem végeztek halasztható operációkat a magyar állami kórházakban, azonban csütörtöktől ismét lehetőség van a nem sürgős műtétek elvégzésére is.

A RTL Híradóban Dózsa Csaba közgazdász elmondta, hogy több elmúlt bő egy évben több tízezer műtét maradt el a vírus miatt.

Rossz hír azonban a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, hogy csak két negatív teszt – egy 48 óránál nem régebbi PCR-teszt és egy, a beavatkozás napján készült antigén-gyorszteszt – bemutatása után vehetik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat – szerepel az RTL Klub híradójában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hírműsor kérdésére a következő választ adta: „Aki önhibáján kívül (pl. az egészségi állapot miatt) nem tudta felvenni az oltást, úgy a tesztet a kórház finanszírozza”.

Aki oltással rendelkezik, de nincs védettségi kártyája, az oltási igazolással vagy az elektronikus rendszeren keresztül tudja bizonyítani a védettségét.

A teszteket a beteg kórházon kívül, illetve a kórházban is megcsináltathatja, azonban, ha nem saját akaratából nem oltatta be magát a koronavírus elleni vakcinák egyikével, akkor a kórházban is fizetnie kell a tesztek elvégzéséért.

Dózsa Csaba a műsorban hozzátette, aggályosnak tartja ezt a fajta megkülönböztetést és attól tart, hogy sok esetben inkább választják az emberek azt, hogy „kicsit fájjon”, mint kifizessék a teszteket. Szerinte az efféle rendelkezéseket szakmai vitának kellene megelőznie.

Kép: Illusztráció