A koronavírus járványt illető kormányzati döntések közül alighanem az ingyenes parkolás keltette a legtöbb vitát: sokak az önkormányzatok további kivéreztetését látták benne, hiszen a parkolási díjak fontos bevételi források voltak a városok számára, melyeket november óta nélkülözni kénytelenek. Kaposvár és Székesfehérvár esetében is havi 20-30 millió forintos kiesésről beszélhetünk, Pécs esetében ez a szám még nagyobb lehet.

Kormányzati és ellenzéki polgármesterek is kérik a kormányt, hogy lassan vessen véget ennek a rendszernek, és legyen újra fizetős a parkolás. Ez egyébként rengeteg belvárosban élő ember életét is megkönnyítené, akik sok esetben éppen emiatt nem találnak üres parkolóhelyeket. Nem mellékesen, a környezet is megköszönné, ha a járvány elmúltával ismét kevesebbet használnánk az autóinkat és többször ülnénk tömegközlekedésre, vagy pattannánk biciklire.

Egyelőre még nincs hivatalos döntés, azonban ha visszaemlékszünk az egy évvel ezelőtti időszakra, amikor a Covid elsőhullámakor szintén ingyen lehetett parkolni, akkor tudhatjuk, hogy az júliusban ért véget, nem sokkal a vészhelyzet megszűnésekor. Az esetszámok most is folyamatosan csökkennek, elképzelhető, hogy nyáron már nem parkolhatunk ingyen mi sem.

Döntés még nincs, de az autósok jobb ha lelkileg felkészülnek arra, hogy pár hét múlva ismét kelleni fog pénz a parkoláshoz.