Egy korábbi cikkemben szót ejtettem már az egyik megújuló energiaforrás fontosságáról. Nem elegendő hangsúlyozni, hogy ha a lehetőségek adottak akkor ezeket az energiaforrásokat használjuk ki. Hiszen földünk már a kimerülés határait súrolja, ezzel pedig levehetünk egy kis terhet a válláról.

Pontosan mit is nevezünk szélenergiának?

Egyszerű. A levegő mozgási energiáját nevezzük így. Talán ez az az ágazat, amelyet az ember már ősidők óta alkalmaz. A legrégebbi eszköze a szélmalom, amelyen keresztül a szél csak a mechanikus szerkezetet működtette, ezzel fizikai munkát előidézve.

A mai modern felhasználási formája a szélturbina, ennek lapátjainak forgási energiáját alakítja elektromos árammá. A szélturbinákat ma már ipari méretekben, nagy csoportokban is felhasználják.

Az utóbbi években ugyan csökkent a szélenergia előállításának ára, de még mindig nem olcsóbb, mint a más módokon előállított áram ára. Ugyanis ennek 25 Ft/kWh, míg az átlagnak csak 14.16 Ft/kWh.

Szerencsére, akárcsak a napenergia ma már egyre inkább elterjedt a világon. Ugyan nálunk egyenlőre a házaknál csak napelem paneleket találunk, de más országok előszeretettel használják. Az Egyesült Államokbéli Lowa állam árámának 14%-a, a német Schleswig-Holstein tartomány áramának 40%-a, Dánia áramának pedig 20%-a származik éves szinten csak a szélenergiából.

Mik az előnyei?

1. Fontos és nem elhanyagolható tény, hogy megújuló energiaforrás. Mivel a szél a napból származik és a nap mindig süt, így sohasem fogy el. Tehát ez nem okozna problémát, nem úgy, mint a nem megújuló energiaforrások esetében.

2. Akárcsak a napelemeknek, ennek sincsen káros-anyag kibocsátása. A nem megújuló energiaforrások az emberi szén-dioxid kibocsájtás 87%-át adják. Addig ezek az energiaforrások egyáltalán nem bocsájtanak ki szén-dioxidot, ezáltal nem növelik az üvegházhatást.

3. Szinte bárhova építhetőek. Nem okoz nagy fejtörést a telepítésük, ami egy igen nagy pozitívum, talán még a napelemek is hátrányba kerülhetnek-e mellett. Hiszen, ott egy megfelelő tető, vagy földterület szükséges, ellenben ezzel. Miután egy szélturbina megépül, az üzemeltetése és annak költségei alacsonyak, tehát jóval nagyobb hasznot termelnek.

Természetesen, ha előnyei akkor hátrányai is vannak. A napelemekhez hasonlóan a szélerőművek is csak akkor tudnak igen nagy hatékonysággal működni, ha kedvezőek a körülmények. Tehát, szeles a hely, ahova telepítve lett. Azonban az sem megfelelő, ha túl erős a szél, ugyanis ilyenkor akár még kár is keletkezhet bennük.

A telepítésük – annak ellenére, hogy szinte bármilyen talajon elhelyezhetőek, – helyhez kötött, ugyan is érdemes olyan területet választani, amelyek kedveznek a szélnek. Ilyenek például a dombvidékek vagy a tengerpart menti területek.

A szélenergia a világ leggyakrabban használt megújuló energiaforrása, megelőzve a vízenergiát és a napenergiát. Azonban egyre inkább vissza szorulóban van, ugyanis kisebb háztartásokban kevésbé felhasználható, mint egy napelem rendszer.