Tour de Hongrie idei csapatbemutatójára Siófok Fő terén került sor. Huszonkét csapat 130 kerékpárosa vesz részt a szerdán rajtoló Magyar Kerékpáros Körversenyen.

A versenyzők május 12-én, kedden indultak útjukra Siófokról. Az útvonal részét alkotja Kaposvár, Balatonfüred, Nagykanizsa, Veszprém, Tata, Balassagyarmat, Gyöngyös-Kékestető és végezetül Budapest. A mezőny május 16-án ér célba a fővárosban, így az 5 versenynap alatt 798 kilométert tesznek meg.

„A turizmus szempontjából nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak Magyarország természeti és épített értékeit. Nincs még egy olyan sportág, mint az országúti kerékpározás, amely ilyen jól meg tudja mutatni a világnak értékeinket, ezért van óriási jelentősége annak, hogy ebben az évben már százötven országban közvetítik élőben a televíziók a Tour de Hongrie versenyét. Köszönet illet mindenkit, aki lehetővé tette, hogy eddig eljussunk”

mondta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke.


Azonban a ma háromnegyed hat körül Kaposvárra érkező mezőnyt és a televízió nézőit nem biztos, hogy a tájban és/vagy épített értékekben való gyönyörködés fogja lekötni. Az elmúlt napokban ugyanis útjavítás címen felmart kaposvári utcákat nem aszfaltozták le, a munkát elnyerő cég váratlanul elvonult. Így ma délben még a kátyúkkal teli útszakasz várta a versenyzőket.

Kedden kora délután a PSZP Facebook oldalán így írt az kaposvári aszfaltmunkálatokról:

” holnap Tour de Hongrie, A TV már pakol, a helikopter is próbál, de a kerékpárosok útja még mindig nincs kész. A tévések a kátyúkon gázolnak át, az Áchim A. u. sarkán aszfaltozó, úthenger és a délutáni forgalom kerülgetik egymást. (…) Talán hajnali aszfaltozási befutóra, a belvárosban élők hosszú éjszakára készülhetnek, de holnap reggelre minden kész lesz, olyannyira, hogy ma még a Vár helyén épülő park füvét is lenyírták az építési területen belül !!!”

Ma délután 4 órakor érkezik az újabb hír a PSZP Facebook oldalán, ahol így írnak az utak jelenlegi helyzetéről:

„A dolog kezd kínossá válni. A Baross utcában versenyt fut a másodpercekért az úthenger, az úttisztító autó és az aszfaltszállító, az autós meg jól teszi, ha vigyáz. Az Áchim A. u. sarkán és a felüljáró alatt talán félig sikerült leaszfaltozni a lemarást, mint a puzzle, csak a közepe maradt ki. Azt talán majd a jövő héten. A Hársfa utcában még mindig várnak a kátyúk a megváltó aszfaltra.”


Szerda délután a város minden erőt és energiát megmozgatva sietősen próbálja betömni a lyukas aszfaltot.
A megyeszékhelyen a Jutai útról a Vásártéri úton át a vasútállomás felé haladó versenyzők, aztán Hársfa és a Guba Sándor utca után a 61-es út következik, majd pedig visszatérnek a Vásártéri útra a Városligetbe. Legalábbis, ha addig sikerül rendbe tenni az utat.- írja a KPSVR

Kiemelt kép: PSZP Facebook