Szijjártó Péter nemrégiben jelentette be, hogy Magyarország több országgal is megállapodott egymás oltási igazolásainak kölcsönös elismerésében. Sokan nagy örömmel hallottuk a hírt, hogy Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia után most már Horvátországba is vakcina típustól függetlenül szabad az átjárás. Ezen országok esetében beoltottként mentesülünk a karantén és tesztelési kötelezettség alól.
Azonban ne pakoljuk bőröndbe azonnal az összes ruhánkat és szervezzük meg a korai tengerparti nyaralást. A beoltottként plasztik kártya formájában hozzánk került védettségi igazolvány önmagában ugyanis kevés.

„A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap. (A 7 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval.)”

-írja a Konzuli Szolgálat


Tehát az oltáskor kezünkbe kapott papír alapú dokumentumot- melyen oltásunk mindkét dátuma és típusa szerepel- szintén magunkkal kell vinnünk. Valamint bizonyosodjunk meg afelől is, hogy 2 hét eltelt a második oltásunk óta, ha Horvátország az úti cél.

Montenegróba való látogatás során szintén vigyük magunkkal a plasztikkártya mellett az oltáskor kapott papírt, melyen szerepel az oltások dátuma. Ebben az esetben viszont nem kell 14 napot várnunk a második oltásunk napját követően, Montenegró esetében ugyanis fele annyi idő is elégséges, tehát 7 nap.

Kiemelt kép: Taryn Elliott from Pexels