Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Pécsen Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője, Kóbor József, az LMP önkormányzati képviselője és Szabó András, a párt Baranya megyei elnökségének tagja.

A kormány több olyan javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé, amik alapvetően meghatározzák Pécs jövőjét. A javaslatok között szerepel olyan előterjesztés, ami arra kényszerítené az önkormányzatokat, hogy töredék áron adják el a bérlakásaikat a jelenlegi bérlőknek, nem számolva a negatív hatásokkal– kezdte a sajtótájékoztató Keresztes.

Kóbor József arra emlékeztetett, hogy a jelenlegi bérlakás ügynek már a rendszerváltást követően voltak előzményei, amikor ezeket az ingatlanokat tömegesen az állam kezelésből átadták az önkormányzatoknak. Ezt követően nagy számban kerültek eladásra a bérlakások, kedvezményes áron.

Ezt a folyamatot egy Fidesz-közeli, külső cég irányította akkor. Az ingatlanok értékesítéséből befolyó összegből viszont nem hoztak létre egy lakásalapot, amiből a fennmaradó lakásállomány karbantartását finanszírozhatta volna a város. Ez a mulasztás a mai napig súlyosan érzékelteti hatását a pécsi bérlakások állapotára nézve – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Szabó András, az LMP Baranya megyei elnökségének tagja elmondta, az otthonhoz való jutás egy nagyon fontos kérdés, azonban ez nem történhet meg az önkormányzati bérlakások rovására.

Jelenleg több száz család vár Pécsen arra, hogy kedvező árú bérlakásokhoz jusson. Mivel a várólisták nem csökkentek, a városnak több bérlakásra lenne szüksége, hogy ezt a helyzetet orvosolni tudja. Azonban, ha a bérlakásállományban csökkenése az egyébként is súlyos problémát tovább mélyítheti – tette hozzá az LMP politikusa.

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi azt, hogy akár 6 hónapos bérleti jogviszonyt követően megvásárolja a bérlő a lakást az önkormányzattól, mindezt kedvezményes áron. Egy 10 millió forintos ingatlan estében akár 30 százalékos áron is hozzájuthatnak a bérlakáshoz, ez 3 millió forintos árat jelent. Abban az esetben, ha a vételárat egy összegben ki tudják fizetni, akkor ez az ár ennek a töredéke is lehet. Ráadásul a bérlakások kedvezményes megvásárlása, akár 25 éves részletfizetésben is lehetséges – szögezte le Szabó András.

Ebből az alacsony összegből az önkormányzat nem tudna újabb ingatlant vásárolni. Ez gazdasáliga nagyon nehéz helyzetet teremt az önkormányzat számára, aminek következtében nem lesz képes a város a lakásveszteséget kompenzálni – mondta el Szabó.

Ráadásul a szabályozás hiányosságai miatt a kedvezményes áron történt vásárlás után a tulajdonos akár az adás-vétel másnapján továbbadhatja az ingatlant piaci áron, vagy annál akár magasabb összegen is. Ezzel teret engedve a lakásmaffiának – tette hozzá a zöldpárti politikus.

„Ez a törvény ebben a formában nem elősegíteni fogja a családok lakáshoz jutását, hanem oligarcháknak és maffiáknak a meggazdagodását jelentheti és az önkormányzatok újabb kivéreztetéséhez vezethet” – jegyezte meg Szabó András.

Egy másik, kedd éjszaka benyújtott törvényjavaslatra is felhívta a figyelmet Keresztes László Lóránt. A jogszabálytervezet az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szabályozási rendszerét szabná át jelentősen. A változtatás értelmében a hatóság vezetőjét ezentúl Orbán Viktor nevezhetné ki kilenc évre, akár szakirányú végzettség hiányában is betölthető lenne ez a pozíció – magyarázta az LMP országgyűlési képviselője.

Keresztes felelőtlennek nevezte a kormány szándékát, amivel az erőpolitika eszközeit kívánják bevonni egy ilyen fontos kérdésbe, különösen most, amikor a Paksi Atomerőmű új blokkjainak engedélyezése zajlik.

Az Országos Atomenergia Hivatal politikai irányítás alá vonása a Bodára tervezett, nagy aktivitású nukleáris hulladékok elhelyezésere szolgáló atomtető kérdését is komolyan befolyásolhatja. Keresztes szerint ez egy végső hadüzenet is lehet a kormány részéről Baranya felé, mivel így politikai döntéseknek lesz kiszolgáltatva a térség.

Ezután Keresztes az egyetemi modellváltás kapcsán kialakult helyzetről is beszélt. A frakcióvezető elmondta, hogy a kormány érvei a modellváltás kapcsán sorra megdőltek. Korábban a Fidesz politikusai arról beszéltek, a magánalapítványi kiszervezésre a Magyarországra érkező EU-s fejlesztési források miatt van szükség. Azonban Gulyás Gergely, Miniszterelnökségek vezető miniszter nemrég azt nyilatkozta, hogy a kormány nem teszi lehetővé ezeknek, a több ezer milliárd forintos forrásoknak felhasználását az egyetemek számára. Ráadásul a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatból az is kiderül, hogy a felsőoktatás számára biztosított állami források mértéke jelentősen csökkenni fog 2022-ben – tette hozzá Keresztes László Lóránt.