Az éghajlatváltozás sajnos már napjaink valósága. Minden évben május 15-én összefog az egész világ, hogy a Nemzetközi klímaváltozási akciónap keretében felhívják a figyelmet a Föld éghajlatát fenyegető veszélyekre, és a klímaváltozás által előidézett, vészjósló természeti változásokra.

A Nemzetközi klímaváltozási akciónapot 2007-től fogva tartják meg minden év május 15-én szerte a világban. Nemzetközi elnevezése ennek a figyelemfelkeltő napnak az International Day of Action on Climate Change.

Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó nemzetközi szakértői testülete 2007-ben megállapította, hogy a Föld légkörét érintő globális felmelegedésnek a ténye már nem vonható kétségbe, vagyis minden egyes ember közvetlen hatással van a kibocsátásokra. A Föld klímája napról-napra folyamatosan változik, tehát a klímaváltozás megtörtént. Ezekre nagyon sok figyelmeztető jel is rámutat. Napjainkra mérhető pusztulások, fenyegető veszélyek jellemzik környezetünk élővilágát.

Közismert tény, hogy az emberi tevékenység különböző gázokat és mérgező anyagokat juttat a légkörbe. ezek a gázok megakadályozzák a hosszúhullámú hősugárzás kijutását a világűrbe, vagyis a hő egy részét megköti a Föld. A káros üvegházhatás fő okozói a szén-dioxid, metán, a nitrogén-oxidok és a vízgőz.

A klímaváltozás jeleit minden egyes nap az ember a bőrén is érezheti és megtapasztalhatja, nemkülönben annak következményeit az egész világon:

  • új hőmérsékleti rekordok születnek télen, tavasszal, nyáron és ősszel egyaránt,
  • a globális tengerszint folyamatosan emelkedik, jó példa erre a gyönyörű  Velence városa,
  • a sarki jégsapkák és a gleccserek egyre fogynak, olvadnak, eltűnnek,
  • az óceánok elsavasodnak, jelentősen veszélyeztetve a vizek élővilágát,
  • egyre gyakoribbak, és egyre nagyobb károkat okoznak a különböző természeti katasztrófák.

Május 15-e az a nap amikor az összefogás erejével kell demonstrálni, és ezzel is nyomást gyakorolni az ország vezetőire és a döntéshozóira.

Minden évben ezen a napon összefog az egész világ környezetvédelem mellett elkötelezett lakosa, és a nemzetközi klímaváltozási akciónap keretében felhívják a figyelmet bolygónk, a Föld éghajlatát fenyegető veszélyekre és a klímaváltozás által előidézett, vészjósló természeti változásokra.

Ez a nap jó alkalom arra, hogy felhívják mindenki figyelmét arra a tényre, hogy együtt kell megvédenünk a Földet. Az előző évek rendezvényein előrevetítettek a szervezők egy olyan jövőt, ahol egészséges környezetben élhetünk, békében egymással. Minden földlakó arról álmodik, hogy a környezetszennyezés a múlté, és a klímaváltozást megszűnt. Tiszta források, patakok és folyóvizek, talaj és levegő veszi körül az élőhelyeket. Olyan társadalom él, amelyben nem a fogyasztás a cél, hanem az egyének, közösségek jóléte.

Egyenlőre mindez álom és remény. Május 15-e viszont jó alkalom arra, hogy tenni lehessen az igazságosabb és zöldebb jövőért! Ne tartsd magadban, ha van egy jó ötleted, hogyan is lehetne megvalósítani mindezeket a célokat. Ez a nap pontosan azért született meg, hogy elkezdjünk felépíteni egy békés és fenntartható, de mindenképpen zöldebb jövőt!

Fotó: pixabay.com