A Mecsekbe gyakran kirándulók kiemelten kedvelik Pécs zöld tüdejének patakos völgyeit, amelyeket számtalan forrás táplál. Közép-mecseki kirándulások alkalmával több szépen kiépített és karbantartott forrást is felkereshetünk. Egyes források vizéből bátran megtölthetjük kulacsunkat, és a csobogó forrás mellett hosszabb-rövidebb ideig akár meg is pihenhetünk.

Az egyik ilyen forrás, a Vasas-forrás, amelyik a Hosszúhetény és Zobákpuszta közötti közlekedési út hajtűkanyarja alatt lelhető fel. Megközelíthető a kövestetői autóbusz megállótól a K jelzést követve. A hegy oldalából kilépő vizet a völgy jobb oldalán észleljük először. A mély eróziós völgytalpon jelentkező forrást beton keretbe foglalták, mikor egy támfalas felépítményt alakítottak ki a kifolyás körül. A forrás vizét egy vascsövön keresztül vezették a felszínre, amelynek köszönhetően megtörténik a forrásvíz kifolyása.


A medencével is ellátott támfalas felépítménybe a vastag vascsövön át folyik ki a víz egy amolyan medence szerű csorgóba, majd a forrásvíz továbbhaladva egy föld alatti csövön keresztül kerül a völgyben aztán tovasuhanó patakmederbe. Sajnos a rendszeres tisztítás ellenére is többször megtapasztalták az ide látogató turisták, hogy a forrás vizét a völgyben található patakba vezető föld alatti cső eltömődik, így ha a túrázó inni akar a forrásból gyakran le kell lépnie a lépcsőkön az akár bokáig is érő vízbe. Tehát a vízkivételkor járjunk el óvatosan és körültekintően.

A forráshoz egy kellemes séta után juthatunk, amely nem megerőltető, és igazán megéri a kevés erőfeszítést a kellemes zöld ölelésből felbukkanó vízfolyás, miközben a vízcsobogás mellett élvezhetjük a madarak vidám csivitelését és a természeti környezet flórájának és faunájának elragadó egységét.

A forrást 1967-ben Csokonay Sándor irányításával foglalták méltó keretbe, amelyhez a Vasas Elektromos természetjárói segédkeztek. A forrás kifolyásának építésében közreműködött még Papp Lenke, Kiss Lajos és Harász Tibor. A Vasas-forrás rendbetétele egykor egyben hozzájárult a köves-tetői turistaház vízellátásának megsegítéséhez is. A Vasas-forrás közepes vízhozamúnak mondható a mecseki források között, mivel vízhozama 1-25 liter/perc között változik. Száraz időszakokban megtörténhet azonban, hogy a vízhozam elapad, a forrás ideiglenesen kiszárad. A forrást és környezetét 2006-ban a Mecsek Egyesület felújította, a törött névtáblát pedig új márványtáblára cserélték. A táblán a forrás neve illetve a Pécsi Vasas TE felirat látható.

Túrázás közben fogadjuk meg a turisták tízparancsolatát:

1. Szeresd a természetet, és áhítattal lépj szentélyébe!

2. Turistamezben is kultúrember maradj!

3. Ne feledd, hogy turistához méltatlan magaviselettel a turistaság ügyének ártasz!

4. Ne élj vissza a vendégjoggal, és tiszteld mások vagyonát!

5. Turistaútról le ne térj, tilos területen engedély nélkül ne járj!

6. Légy vidám, de ne lármás: az erdőben ne a turisták, hanem a madarak énekeljenek!

7. Tartsd tisztán a forrásokat, patakokat, pihenőket, és a hulladékot vidd magaddal a szelektív gyűjtőhelyre!

8. Égő tárgyat el ne dobj, erdőben tüzet ne rakj!

9. Kíméld az erdő vadjait, gyümölcsfákról még virágot se szakíts!

10. Becsüld turistatársadat, s bajban el ne hagyd, mert az becstelenség!