A mai napon közös sajtótájékoztatót tartott Csárdi Antal LMP-s budapesti országgyűlési képviselő, valamint a választókerületébe tartozó három kerület ellenzéki polgármestere- tudósít az MTI.
A közös sajtótájékoztató az önkormányzati bérlakások piaci ár alatti kiárusítását célzó kormánypárti előterjesztés ellen való véleménynyilvánítás kapcsán valósult meg.

Csárdi Antal a Böröcz László által benyújtott törvényjavaslatot „szaloncukorba csomagolt atombombának” nevezte, mivel egyáltalán nem törődik elfogadásának várható következményeivel.

„Külföldi befektetők, belföldi NER-lovagok jelenhetnek meg. Az önkormányzati bérlakásrendszernek ezzel az intézkedéssel egyszer, s mindenkorra véget vetnének, hiszen az önkormányzatok nem lennének képesek visszaépíteni a 100 ezres ingatlanállományukat.”

Teljesen elfogadhatatlannak nevezte a törvényt.

V. Naszályi Márta (Párbeszéd), a fővárosi I. kerület polgármestere szerint ez a törvényjavaslat kirabolja az önkormányzatokat, kiszolgáltatottságba taszítja a bérlőket és a spekulációs befektetői körök haszonszerzésének kedvez.
Ez a javaslat arról szól, hogy valamennyi bérlakást” gombokért” kell majd eladniuk. A budavári önkormányzat számára ez több 10 milliárdos vagyonvesztést eredményez. Továbbá elveszítik a lehetőséget arra, hogy szociális, kedvezményes lakbéren adhassanak bérbe önkormányzati lakásokat.

„Ez a törvény ebben a formában az önkormányzatok kirablása, a rászoruló családok helyzetének megnehezítése.”

Pikó András, Józsefváros polgármestere folytatta a sort. Tájékoztatott arról, hogy a legnehezebb sorsú fővárosi kerületben, Józsefvárosban jelenleg 3400 lakott önkormányzati bérlakás van. A törvény elfogadásának következtében a kerületi önkormányzat 90 milliárd forintot veszítene el. A lakhatási válságot, amely az országot sújtja pedig nem az önkormányzati lakások számának csökkenésével, hanem azok növelésével lehetne csak enyhíteni.

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere közölte: az elmúlt években az uniós pénzekből szociális célra felújított bérlakásokból a legjobbakat a fideszes városvezetés odaadta a fideszes haverjaiknak, akik jóval áron alul, 30-40 százalékos piaci értéken vásárolták meg ezeket a lakásokat.

„Azt szeretnék (a kormánypártok tagjai), hogy a bukás előtt, azokat az embereket ki tudják fizetni, akik még nem vásárolták meg ezeket a lakásokat. Ennek a törvényjavaslatnak ez az egyetlen egy célja. Csak mint ahogy tudjuk, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. És ez a forgás az a rengeteg szegény ember, akinek jövőre meg 2-3 év múlva nem fogunk tudni egy normális, jó minőségű szociális bérlakást biztosítani ebben a kerületben. Mehetnek az utcára.”

Kiemelt kép: Csárdi Antal Facebook