Az Országos Oltási Munkacsoport vezetője az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján közölte, hogy ismét lehetséges Pfizer vakcina időpontra regisztrálni az EESZT oldalán.

György Istvántól elhangzott kiemelendően fontos információk:

-199 ezer időpontot hirdettek meg a Pfizerre, amikre meglévő regisztrációval, külön értesítés (SMS) nélkül lehet időpontot foglalni az EESZT-n.
-A kormány ma már elkezdte megtárgyalni, hogy 5 millió beoltott után, mely korlátozásokat fogják feloldani.
-A 16 és 18 év közötti fiatalok közül már 120 ezren regisztráltak az oldalon, akik 80 százaléka már regisztrált oltásra és/vagy meg is kapta az oltást.
-Változtak az Ausztriába való beutazással kapcsolatos szabályok. (itt olvashat róluk bővebben)
-Már 4,8 millión kapták meg első oltásukat és 2,8 millióan a másodikat is, immáron teljes védettséget élvezve.

Országos Oltási Munkacsoport vezetője biztató gondolatokkal folytatta:

„Minél több a beoltott, annál kevesebb a beteg”
 „Levonulóban van a járvány harmadik hulláma”

Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy még nem szabad hátra dőlni.

A vakcinákról bővebben

Sinopharmra folyamatosan lehet időpontot foglalni, ebből bőséges vakcina állománya van az országnak. Jelenleg május 25-éig vannak foglalható oltóponti időpontok.

„Jómagam is szívből ajánlom ezt a vakcinát(…) A készülő magyar vakcina is nagyon hasonló lesz a Sinopharm vakcinához.”

-tette hozzá György István.

Korlátozott mennyiségben lehet foglalni AstraZenecára is, a beérkezett vakcinákat a második körös oltásokhoz fogják felhasználni.

György István arra kérte azokat, akik a Szputnyik vakcinára várnak, hogy már ne halogassák az időpontfoglalást, mert a már az országban lévő szállítmányon kívül, több nem érkezik az országba. Jelenleg már csak pár ezer darab van belőle.

Még 700 ezer regisztrált nem vette fel az oltását, akiket szintén bátorítanak mielőbbi felvételre.

A Magyarországon élő külföldiek és a külföldön élő magyarok regisztrációja is elindult, ám még az beoltásukat nem kezdték meg.

Aki a koronavíruson átesett és védettségi igazolvánnyal rendelkezik, az se elégedjen meg a csupán pár hónapig érvényes védettségével és plasztikkártyájával. Regisztráljon és oltassa be magát, hiszen az oltással megszerzett védettségi igazolványnak nincs lejárati ideje, valamint -ami a fontosabb,- hatékony védelmet a vírussal szemben csak az oltás jelent.

Kiemelt kép: MTI