A 2019-es önkormányzati választásokon két nagy, és egy kisebb tömb indult: a DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-Jobbik alkotta ellenzéki összefogás, a Fidesz-KDNP-ÖPE hármasa, és az LMP. Az emberek 2019 őszén többségében nem pártokra, hanem vagy az ellenzéki összefogás tagjaira, vagy a kormánypárt/korábbi városvezetés frakcióira voksoltak, egyedül az LMP az egyetlen párt a pécsi közgyűlésben, amely tudja és tudhatja a valós támogatottságát, akik esetében világos, hogy a pécsiek hány százalékát is képviselik. Ez a szám egyébként az ő esetükben nagyjából hét százalék.

 Eközben a várost vezető ötösfogat tagjainak a valós népszerűsége nehezen megfejthető. Hír volt a napokban, hogy az MSZP pécsi elnöke, Csaba István újabb bizottsági posztot kapott, immáron a harmadikat. Ezen túl is látható, hogy a városvezetésében minimum felül van reprezentálva az MSZP, de tulajdonképpen a párt és a hozzá köthető emberek úgy kapnak fontos tisztségeket, bizottságokat, feladatokat, hogy senki, de tényleg senki sem tudja, hogy a pécsiek hány százaléka voksolt volna rájuk.

Az LMP egyébként úgy kalkulált, hogy a 7 százalékos eredménnyel minimum két bizottsági hely járt volna, ehelyett egyelőre csak egyet kaptak meg. Ehhez képest a szocialisták hat hellyel rendelkeznek, és aligha valószínű, hogy egyébként a helyi népszerűségük erre reprezentálná őket, és akkor az alpolgármesteri tisztségről még nem is beszéltünk.

Akkor is minimum kétséges lenne a szocialisták valamennyi pozíciója, ha egyedül indulva, 40-50 százalékot kapva nyerték volna meg a választásokat, azonban egy ötösfogat egyik tagjaként, országos szinten nem mellékesen a Párbeszédet leszámítva mindegyik pártnál kisebb népszerűséget élvezve jutottak hozzá a különböző tisztségekhez, kinevezésekhez.

Nyilván az MSZP-nek és az MSZP-s érdekköröknek jó, hogy rejtve maradt 2019-ben a párt valós helyi népszerűsége, azonban a pécsiek és a többi ellenzéki párt ezt már bánhatja: kisgömböc módjára falnak fel mindent, miközben az is kérdéses lett volna az ő esetükben, hogy önállóan indulva egyáltalán a bejutási küszöböt elérték volna-e.