2020-ban összesen 153 millió forint értékben költöttek üzemanyagra a közpénzből feltöltött benzinkártyáikról az országgyűlési képviselők, idén áprilisig pedig már 46 millió forintnál járnak – értesült a Blikk.

A lap kikérte az országgyűléstől a listát, miszerint a 199 politikusból 125 használja rendszeresen a kártyáját. A rekordot Hörcsik Richárd fideszes képviselő tartja. Tavaly összesen 3,6 millió forintot költött üzemanyagra, ami havi átlagra lebontva 225 ezer forint, ami 50 ezer forinttal kevesebb, mint a KSH szerinti februári nettó átlagkereset.

A Blikk felkereste a Fideszt Hörcsik kimagasló benzinköltsége végett, a sajtóosztály viszont csak annyit válaszolt, hogy „minden képviselő a törvényben meghatározott értékig jogosult üzemanyagkártyára, a frakció pedig aktív és lelkiismeretes képviselői munkát vár el.”

A lista első öt helyén fideszes politikusok állnak. Hörcsik Richárd, Tiba István, Kovács József Dezső, Tilki Attila és Tasó László együttvéve 15,927 millió forintot tankoltak el.

A kártya keretét sávos rendszerben számítják ki, lakhely szerint: egy budapesti képviselő például havi 2500 kilométerre elegendő üzemanyag értékét kapja meg, míg egy, a fővárostól több mint 300 kilométerre élő honatya esetében ez már 6500 kilométer – írja a lap.

A lap szerint 53 parlamenti politikus nem kért benzinkártyát, 16-an pedig visszaadták azt. Gyurcsány Ferenc is lemondott a kártyáról, 2021 első negyedévében már a DK frakciókeretéből tankolt.

Fotó: Illusztráció/Pixabay