Az ellenzéki összefogásban szereplő hat párt közös sajtóközleményben jelentette be, hogy megalakul az Országos Előválasztási Bizottság, amibe civil szervezeteket is bevontak.

Miután a szövetséget kötött hat ellenzéki párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) elnökei azt a döntést hozták, hogy 2021-ben országos előválasztást szerveznek, a pártok delegáltjaiból megalakult az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB).

„Az előválasztás lebonyolításának legfőbb kérdéseiben az ellenzéki pártok múlt héten megállapodtak. Az előválasztáson a lehető legnagyobb részvételre és a lehető legalaposabb lebonyolításra törekszünk, ezért nyitottak vagyunk megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására a lebonyolításba” – írták a közleményben.

A hat együttműködő ellenzéki párt úgy döntött, hogy bevonja a Civil Választási Bizottságot (CVB) az előválasztás lebonyolításába, ezért felkérik a CVB tagszervezeteit, hogy tudásukkal, aktivistáikkal és technikai hátterükkel vegyenek részt az előválasztás lebonyolításában.

A CVB tagszervezetei többek között:

  • a társadalmi mozgósító kampányokkal százezreket elérő aHang,
  • a kormánypárti médiafölény ellensúlyozására létrejött Nyomtassteis,
  • a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom,
  • a civilek, szakszervezetek, és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület,
  • a megalapozott politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó ELEGY,
  • a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület,
  • valamint a kulturális szférát mozgósító FŐNIX Mozgalom.

A közlemény szerint A 2019. évi önkormányzati választások során a fővárosi és a ferencvárosi előválasztások megszervezésében és lebonyolításában jelentős szerepet vállalt a Civil Választási Bizottság, aminek tapasztalataira most is számítanak.