Haladás, precizitás, nyereség. A közelmúltban virálissá vált egy twitter bejegyzés, amely számos tippet tartalmazott a vállalat termelékenységének növelésére. Ezeket a tanácsokat pedig eredetileg Elon Musk küldte e-mailben a Tesla munkatársai számára. Ki ne ismerné Elon Musk-ot, a világ egyik leggazdagabb emberét, aki fizikus, mérnök és innovátor. Nevéhez fűződik a PayPal, a SpaceX, a Tesla Inc., a SolarCity, Neuralink, Starlink, Hyperloop és még sok más is. Nos, lássuk Elon Musk 7 legfontosabb ajánlását a termelékenység növelése érdekében.

1. Ne tartson hosszúra nyúló találkozókat.

A túl sok meeting a nagyvállalatok gyötrelme, és az idő múlásával ez egyre csak rosszabbá válik. – mondta Musk. Majd hozzátette, kérem, szabaduljon meg minden nagy meeting-től, hacsak nem biztos benne, hogy ez az egész közösség számára értéket teremt. Ebben az esetben viszont tartsa azt nagyon röviden.

2. Csökkentse az értekezletek gyakoriságát

A Tesla vezetője szerint nem hogy az értekezletek hosszúak, de még gyakoriak is, ami a hatékonyság rovására megy. Ezért azt tanácsolja, hogy szabaduljon meg a gyakori meetingektől, hacsak azok nem rendkívül sürgős ügyekkel foglalkoznak, minden más esetben hanyagolható. A megbeszélések gyakoriságának nagyon gyorsan csökkeni kell, amint a sürgős ügy megoldódott.

3. Ha nem tud hozzájárulni egy értekezlethez, inkább hagyja azt el

Sok helyen az értekezlet elhagyása tiszteletlen lehet, de nem Musk-éknál. Musk szerint egyáltalán nem durva egy értekezlet elhagyása, vagy egy telefonhívás lemondása, ha semmilyen értéket hozzáadni. Sokkal durvább szerinte az, ha valakinek maradnia kell mindezek ellenére, amivel az értékes idejét pazarolja csupán.

4. A betűszavak és a szakzsargon akadályozzák a kommunikációt

Musk kifejezetten a Tesla számára írta ezt az üzenetet, ahol leginkább a technológiai folyamatok alkalmazása zajlik, ugyanakkor ezek könnyedén átültethetők bármely más cégre. Elon úgy gondolja, hogy minden, ami további magyarázatot igényel, gátolja a hatékony kommunikációt és az értékes időt. Ezért azt tanácsolja, hogy ne használjon betűszavakat és értelmetlen szavakat a tárgyakhoz, szoftverekhez, azok kódjában, amelyek további magyarázatra szorulnak. „Nem akarjuk a Teslánál, hogy a működés érdekében az embereknek memorizálni kelljen egy szószedetet.”

5. Szükség esetén hagyja ki a „parancsláncot”

A kommunikációt a munka elvégzéséhez szükséges legrövidebb úton kell haladni, nem pedig a „parancsnoki láncon” keresztül. Bármely vezető, aki megpróbálja érvényesíteni a parancsnoki lánc kommunikációját, hamarosan másutt találja magát. – írja a Tesla egyik társalapítója. Bár sokan tiszteletlenségnek gondolhatják a hierarchia megszakítását, ez nem mindig a leghatékonyabb morál, ha valamiről kommunikálunk.

6. Szintek közötti szabad információáramlás

Az előző pontból megérkeztünk oda, hogy a problémák további fő forrása az osztályok közötti silány kommunikációs rendszer. Ez Musk szerint úgy oldható meg, ha lehetővé teszik az információ szabad áramlását minden szint között. „Ha az egyes közreműködőknek ahhoz, hogy valamit el lehessen intézni a beosztások között, beszélniük kell a menedzserükkel, aki beszél egy igazgatóval, aki egy alelnökkel, aki egy másik alelnökkel, aki egy igazgatóval, aki egy vezetővel, aki beszélget valakivel, aki a tényleges munkát végzi, akkor szuper ostoba dolgok történnek.” Musk szerint nagyon is rendben van, hogy az emberek közvetlenül beszéljenek egymással.

7. Először használja a józan eszét

Általánosságban mindig a józan észt kell választani. Ha egy vállalati szabály betartása nyilvánvalóan nevetséges egy adott helyzetben – akár mint a nagyszerű Dilbert karikatúrában –, akkor a szabálynak meg kell változnia.

A twitter bejegyzés itt olvasható, ami alatt Elon Musk is helyeselte saját ajánlását.