Kövesse velünk élőben Orbán Viktor bejelentéseit a Kossuth Rádióban. Cikkünket folyamatosan frissítjük, tegyen Ön is így az f5-ös billentyűzet segítségével!

A beoltottak száma közel 5 millió, hétvégén azt el is érhetjük, mondta el Orbán. Ez azt jelenti, hogy a járvány harmadaik hullámát lényegében legyőztük, az emberek fele átoltott. Az operatív úgy döntött, hogy a járványügyi korlátozások nagyrészét feloldják.

A kijárási tilalom megszűnik, az üzletek zárási időpontja is megszűnik, eltörlik a közterületi maszkviselést, szabad a sport a közterületeken, a magán- és családi rendezvények 50 főig megtartható, lakodalom akár 200 főig. Szállodában, étteremben magán családi rendezvény esetén külön termet kell biztosítani. Zárt téren csak védettségi igazolvánnyal lehet tartózkodni. Ismét lehet tüntetni. Zenés, táncos eseményt csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

A mai oltási számokat látva fog eldőlni, hogy mindez mikortól lép életbe.

Naponta 5-10 ezer ember regisztrál oltásra, ami Orbán szerint kemény, ezért kell óvatosnak maradni. 3 millió felnőtt magyar nincs beoltva, kéri a miniszterelnök, hogy ők is adassák be a vakcinát, a saját érdekükben. A vírus a köreikben pusztítani fog, ahogy Orbán fogalmazott.

Eközben Orbán viccet mesél.

A baloldal „undok” dolgokat mondott ránk. – fogalmazott Orbán. Ejnye, baloldal. – fogalmazunk mi.

Van elég vakcina 2021-re és 2022-re is- mondtael a miniszterelnök. Akkor is -tette hozzá – ha harmadik oltásra lesz szükség. Pfizerből 7,3 millió adag van, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió és 4,7 millió AstraZeneca-vakcina van a zsákban. Orbán elmondta: előre gondolgodtak, rendben megy minden, ezért nem rendeltek az uniótól.

Legkésőbb 2022 végéig megkezdi működését Debrecenben az új vakcinagyár, ami magyar fejlesztésű vakcinát fog gyártani.

Orbán Viktor elmondta: biztonságban vagyunk és évtizedekre garantálni tudja a kormány minden magyar biztonságát.

Orbán nagy gazdasági növekedésre számít, fenomenális adatokat vár.

A nyár végéig meghosszabbítják a hitelmoratóriumot, amelynek két nagy kedvezményezettje van: a háztartások és a vállalkozások. A bankoknak kétségkívül terhet jelent, de így sok tízezer forinttal több maradt a családoknál. “A gazdagok köszönik, megvannak hitelmoratórium nélkül”- mondta el Orbán. Ez szerinte inkább a kisebb pénzű embereknek, nyugdíjasoknak segített, akik nincsenek ilyen jó helyzetben. Orbán viktor elmondta, hogy azért hosszabbították meg két hónappal a hitelmoratóriumot, hogy legyen idő eldönteni, mi lesz a moratórium után. A bankárok javaslata nem elfogadható szerinte, nem nekik kell most elsőbbséget adni.

Eddig védekeztünk, most a gazdaság újraindításra lesz szükség. – mondta el Orbán. Béremelés is várható, a minsizterelnök elmondása szerint hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérekről. Megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét, és utána meg tudják kezdeni a jövő évi tárgyalásokat.